Nieuws

Neelie Kroes adviseur van Bank of America Merrill Lynch

Oud-eurocommissaris en VVD-prominent Neelie Kroes heeft toestemming van de Europese Commissie gekregen om als speciale adviseur te gaan werken voor de Amerikaanse zakenbank Bank of America Merrill Lynch (BofA).

Kroes verliet de Europese Commissie vorig jaar als eurocommissaris voor Digitale Agenda. Daarvoor had ze jarenlang met ijzeren vuist gewaakt over de Mededinging binnen de EU. Vooral als commissaris Mededinging vocht ze epische gevechten uit met grootmachten als Microsoft.

Lobby

Als speciaal adviseur van de Amerikaanse zakenbank mag Kroes tot achttien maanden na haar vertrek als Eurocommissaris geen lobbyactiviteiten voor BofA uitvoeren bij de Europese Commissie. Maar daarna is het Europese lobbycircuit ook voor Kroes open jachtterein.

Voorsprong

Kroes' kennis van zaken over de Europese Digitale Agenda en van het Europese Mededingingsbeleid zullen van grote waarde kunnen zijn voor de zakenbank en de bank een kennisvoorsprong kunnen geven op het gebied van advies over mogelijke fusies en overnames in de digitale sector.

SNS Reaal

Kroes wordt op de 'payroll' van Bofa overigens in zekere zin collega van de bekende Nederlandse bankbestuurder Ferenc Lamp. Hij was financieel topman van SNS Reaal toen de bankverzekeraar begin 2013 moest worden gered door de staat. Samen met de toenmalige bestuursvoorzitter Ronald LAtenstein moest Lamp bij die gelegenheid zijn biezen pakken.