Nieuws
842388
Nieuws

Michiel de Ruyter naar het buitenland

Het Nederlandse epos Michiel de Ruyter doet het goed in het buitenland. De film van regisseur Roel Reiné is momenteel al verkocht aan een flink aantal landen, waaronder Groot-Brittannië, Duitsland, een aantal landen in het Midden-Oosten en Japan.

Producent Klaas de Jong deed donderdag de buitenlandse interesse uit de doeken. "Vooral Groot-Brittannië is heel bijzonder. Het is doorgaans lastig om anderstalige films aan Engelstalige landen te verkopen omdat ze daar niet bekend zijn met het nasynchroniseren van films."

De interesse in Japan en het Midden-Oosten voor De Ruyter verklaart De Jong uit de fascinatie die men daar heeft met de Nederlandse cultuur en geschiedenis. "Bij Nagasaki is zelfs een heel themapark gebouwd met allemaal replica's van oude Nederlandse gebouwen." De Jong merkt wel dat de lengte van de film een bezwaar is. "Daarom gaan we nu twee nieuwe versies monteren van 100 minutenen en van twee uur", legt hij uit. "Die laten zich gemakkelijker verkopen voor de tv-markt."

Het epos over Michiel de Ruyter doet het nog steeds opvallend goed in de Nederlandse bioscopen. De film staat al twee maanden bijna doorlopend in de top 5 van best bezochte bioscooptitels en passeert binnenkort de 600.000 bezoekers.

De Ruyter (1607-1676) is één van de bekendste zeehelden uit de Nederlandse geschiedenis. Hij speelde een cruciale rol in de eerste drie Engels-Nederlandse Oorlogen. De hoofdrollen in het epos worden vertolkt door Frank Lammers, Barry Atsma, Egbert-Jan Weeber en Sanne Langelaar.