Nieuws/Binnenland
842393203
Binnenland

Vanaf 2021 kunnen ook jongens de inenting krijgen

Vijf vragen over HPV-vaccinatie

Amsterdam - Naast meisjes krijgen ook jongens de mogelijkheid de HPV-vaccinatie op te halen, zo heeft staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) besloten op advies van de Gezondheidsraad. Dit gaat gelden vanaf 2021.

Vijf vragen over HPV.

Waar staat HPV voor?

HPV is de afkorting van humaan papillomavirus en wordt overgedragen door seksueel contact. HPV is de veroorzaker van baarmoederhalskanker en kan een rol spelen bij andere vormen van kanker. Daarom krijgen meisjes het vaccin al sinds 2010. Ongeveer 65 procent van de opgeroepen meisjes laat zich ook daadwerkelijk vaccineren.

Waartegen moet de HPV-vaccinatie jongens beschermen?

Het kan jongens beschermen tegen mond-, keel-, anus- en peniskanker.

Waarom is besloten ook jongens te laten vaccineren?

Omdat HPV heel besmettelijk is, kun je een infectie moeilijk voorkomen. Condooms verminderen de kans op besmetting, maar zelfs als je met een condoom vrijt, kun je nog besmet raken met HPV.

Hoe vaak wordt de diagnose kanker gesteld als gevolg van HPV?

Dat zijn in ons land per jaar 970 vrouwen en 480 mannen. Ruim driehonderd vrouwen sterven eraan en 190 mannen. Elk jaar zijn er 5500 vrouwen die behandeld worden aan het voorstadium van baarmoederhalskanker.

Wat zijn de symptomen van HPV?

Dat is het verraderlijke: vaak merk je niets van een besmetting met HPV. Mogelijke klachten zijn bloedingen tijdens of na seksueel contact en pijn of een branderig gevoel in de vagina. Een genitale wrat kan ook duiden op HPV.