Nieuws/Binnenland
842558503
Binnenland

Nu alsnog afspraak mogelijk

RIVM blundert: wel een uitnodiging, geen prik

Amsterdam - 40.000 Nederlanders die geboren zijn in 1963 hebben te vroeg een uitnodiging gekregen van het RIVM voor vaccinatie tegen het coronavirus. Zij konden eerder op de dag geen afspraak maken, maar mogen dat nu ’bij wijze van uitzondering’ wel doen.

Inwoners uit Zaandam en Alphen aan den Rijn, geboren in 1963, melden aan het Noordhollands Dagblad dat ze een brief hebben ontvangen waarin staat dat er een vaccin voor ze klaar ligt. Tot hun teleurstelling konden ze zowel via internet als per telefoon nog geen datum prikken bij het RIVM.

Landelijk probleem

Een woordvoerder van het RIVM bevestigde later deze middag dat er sprake is van een landelijk probleem. Zo’n 40.000 Nederlanders met het stamjaar 1963 hebben een uitnodiging ontvangen en kunnen ’bij wijze van uitzondering’ alsnog een afspraak maken via het landelijke telefoonnummer. Ongeveer 250.000 Nederlanders zijn in 1963 geboren.

De groep ontving de brief vanwege een administratieve fout van het RIVM, vertelt een woordvoerder. De vergissing heeft volgens het rijksinstituut geen invloed op de vaccinatieplanning. De 40.000 Nederlanders zijn 57 of 58 jaar oud en zullen daarom een vaccin van BioNTech/Pfizer, Moderna of Janssen krijgen.

De rest van de lichting uit 1963 kan in de loop van mei een uitnodiging verwachten, zoals gepland. Volgens het schema vallen momenteel de uitnodigingen bij de jaargang uit 1961 op de mat.

Laten we ons wel of niet vaccineren tegen Covid? Het debat rond het vaccinatie-programma verhardt in hoog tempo, constateert Telegraafverslaggever Wierd Duk in de podcast ’Het Land van Wierd Duk’: