Nieuws
842609
Nieuws

Verbeet: politieke systeem kan echt niet meer

Als de Provinciale Statenverkiezingen achter de rug zijn, mag de discussie over het huidige politieke stelsel in Nederland niet naar de achtergrond verdwijnen. Er moet nu echt iets veranderen, zo vindt Gerdi Verbeet, oud-voorzitter van de Tweede Kamer. „Niemand begrijpt precies hoe het gaat. Ik vind het niet meer passen in deze tijd”, zei de voormalig politica van de PvdA in het radioprogramma KRO De Ochtend van 4.

Als het aan Verbeet ligt, wordt de Eerste Kamer afgeschaft. De machtsverhoudingen kloppen in haar ogen niet meer. „Nu zie je een Eerste Kamer die op basis van de uitslag eigenlijk op dit moment Tweede Kamertje aan het spelen is. Ik zou veel liever in plaats van de Eerste Kamer een veel directere relatie met de kiezer hebben. Dat kiezers op een aantal thema's kunnen zeggen: dit doen we wel, en dit doen we niet. Een Eerste Kamer die tot stand komt via loting, vind ik een goed voorstel.”

Verbeet, die tot september 2012 in de Tweede Kamer zat, beseft dat een wijziging in het politieke systeem niet eenvoudig is. „Daar zijn grondwetswijzigingen voor nodig.” Verbeet vindt dat het niet langer bij discussie kan blijven. „Met de huidige bewegingen van de kiezers, die veel wisselen van opinie, en de aanwezigheid van veel kleine partijen, zal dit voorlopig wel zo blijven. Dit is niet slagvaardig genoeg.”