Nieuws/Binnenland
84312335
Binnenland

’Zogenaamde politie-achtergrond is onzin’

’ME-trapper’ Museumplein gepakt

AMSTERDAM - De man die zondag tijdens de demonstratie op het Museumplein in Amsterdam met zijn volle gewicht tegen een lid van de Mobiele Eenheid trapte is opgepakt. De foto van de man met een soort karatetrap ging viraal en stond symbool voor het geweld tegen agenten die dag.

De politie heeft de aanhouding woensdagochtend aan De Telegraaf bevestigd. Het gaat om een 36-jarige man uit Almere die zich woensdagochtend zelf meldde bij de politie. Hij wordt verdacht van openlijke geweldpleging tegen personen. De recherche zal hem gaan verhoren.

De politie doet uitgebreid onderzoek naar geweld tijdens de verboden demonstratie, op basis van vooral beschikbaar beeldmateriaal. De recherche sluit meer aanhoudingen niet uit. Op sociale media ging het gerucht rond dat de man een undercoveragent zou zijn, een zogenaamde ’romeo’, die bewust geweld zou hebben uitgelokt. De politie Amsterdam zegt dat dit nonsens is en dat de taak van leden van aanhoudingseenheden juist is, om te voorkomen dat situaties uit de hand lopen.

In een brief aan de gemeenteraad schreef burgemeester Femke Halsema maandag dat de demonstranten die zich misdroegen en de confrontatie met de politie zochten, al van plan waren om te vechten. Ze hadden daarvoor ook wapens en illegaal vuurwerk meegenomen. Volgens de burgemeesters droegen ze ook speciale harde handschoenen en verzwaarde kleding.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd