Nieuws/Binnenland
843158
Binnenland

Opiniemakers islamdebat beveiligd

Een groeiende groep opiniemakers in het islamdebat in Nederland krijgt beveiliging vanuit de plaatselijke politie of de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).

Deze bedreigde opiniemakers moeten hun agenda’s delen met de veiligheidsdiensten, zodat die weten met wie zij afspreken en waar. Ook hebben zij op hun telefoons ’trackers’ zitten, plaatsbepalingsystemen, waardoor elk moment duidelijk is waar ze zich bevinden. Ook hebben ze adressen moeten opgeven van familieleden en werkgevers, bevestigen bronnen.

Gisteren sprak De Telegraaf met een publicist die sinds enige dagen beveiliging krijgt omdat hij kritisch is over jihadgangers en radicale moslims.De politie heeft hem recent gewaarschuwd dat hij mogelijk gevaar loopt. „Ze zijn vooral benauwd voor de reacties als mij iets overkomt.” Binnenkort krijgt hij thuis advies over zijn veiligheid: „Hoe ik snel weg kan komen als er iets dreigt.” De publicist overweegt zelfs op een veiliger locatie te gaan wonen.

Noodnummer

De publicist heeft een noodnummer gekregen van de plaatselijke politie, dat hij kan bellen zodra hij persoonsbeveiliging nodig heeft. Het nummer is van de politie-eenheid ’TBB Special Care’. De bedreigde publicist heeft al meermalen aangifte gedaan wegens ernstige bedreiging. De publicist wil niet dat zijn naam wordt genoemd, maar toonde wel de afspraken die zijn gemaakt met de speciale politieafdeling.

NCTV-woordvoerder Edmond Messchaert wil „geen mededelingen doen over aantallen” Nederlanders die vanwege het verhitte islamdebat inmiddels worden beveiligd. Wel zegt hij: „Zowel de NCTV als de politie kunnen een contactpersoon toewijzen aan personen. Dit gebeurt regelmatig, bijvoorbeeld als er sprake is geweest van een incident, denk aan de recente incidenten met kandidaten van de PVV in het kader van de Provinciale Statenverkiezingen, maar ook na de aanslagen in Parijs heeft de NCTV bijvoorbeeld contact gehad met een aantal personen.”

Hoe hoog het dreigingniveau is tegen bekende Nederlanders bepaalt de NCTV aan de hand van informatie van inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Het daadwerkelijk uitvoeren van beschermingsmaatregelen wordt gedaan door gespecialiseerde politieorganisaties en speciale afdelingen binnen de regiokorpsen van politie.