Nieuws/Binnenland
843246
Binnenland

Man beboet voor weggooien afval

Een man uit het Noord-Hollandse Ankeveen heeft een boete van 140 euro gekregen omdat hij een paar enveloppen had weggegooid in een afvalbak langs de weg. Volgens de rechter zat hij daarmee fout, want de bak is alleen bestemd voor 'zwerfafval.'

Albert Oorthuis vond de enveloppen vorig jaar in zijn auto en dacht als een goed burger te handelen door ze netjes te deponeren in een vuilnisbak langs de weg in Nederhorst den Berg. Een overijverige ambtenaar viste ze tussen het vuilnis vandaan en wist Oorthuis te achterhalen via het adres dat op de papieren stond, zo schrijft RTV N-H.

De Ankevener vocht de boete aan en stond maandag voor de rechter in Lelystad. Die wilde het bedrag wel halveren, maar dan wel met een proeftijd van twee jaar. Als Oorthuis in die periode weer wordt 'betrapt' moet hij de overige 70 euro alsnog betalen.

Oorthuis is niet onder de indruk van de 'coulance' van de rechtbank. ,,Ik vind het buitenproportioneel voor iemand die zich zo netjes gedraagt", reageert hij tegen de regionale omroep.  Volgens hem weet ook helemaal niemand dat je niet zomaar een envelop in een vuilnisbak mag gooien. ,,Wie weet dat wel? Het staat er niet op."