843329
Binnenland

De week van zorg en welzijn

Een collega vroeg me of we eigenlijk nog iets speciaals doen vanwege de week van zorg en welzijn. Die week is deze week. Het is een initiatief van zestien regionale werkgeversorganisaties op terrein van zorg en welzijn.

Instellingen houden open huis en zetten het personeel in het zonnetje. Iedereen mag gaan kijken hoe het er aan toe gaat in ziekenhuizen, verpleeghuizen, verzorgingshuizen en noem maar op. Het biedt iedere belangstellende een mooie kans om eens van binnen uit te zien hoe het werk in de zorg is.

De zorg moet transparant zijn

Ik vind het een mooi initiatief. Je kunt niet open en transparant genoeg zijn in de zorg. Niet voor niets hebben wij daarom ZorgkaartNederland.nl, waar iedereen zijn of haar zorgaanbieders kan waarderen.

Maar iets extra's doen? Ik zou niet weten wat. Zorg en welzijn hebben elke dag onze hoogste prioriteit. De kwaliteit van leven van patiënten en consumenten staat hoog in ons vaandel. Elke dag weer. Daarom hebben we de website Mijnkwaliteitvanleven.nl. Wij proberen dagelijks een extra stap te zetten om de zorg te verbeteren. Dat doen we niet alleen. Dat doen we ook samen met dokters. Kijk naar onze plannen met de medisch specialisten om het gesprek tussen dokter en patiënt in de spreekkamer meer gelijkwaardig te maken. Samen beslissen noemen we dat.Moet alles wat kan?

En waar gaat het dan om? Kort samengevat; vroeger ging het er in de gezondheidszorg om dat patiënten zo oud mogelijk konden worden, nu gaat het om zo goed mogelijk oud worden.

Dus draait het om vragen als: móet alles wat kan? Moet je blijven doorbehandelen, of is stoppen met behandelen ook een optie? Nog te vaak horen wij van kinderen: 'Als ik had geweten dat die laatste chemokuur zo ingrijpend was voor vader of moeder, dan hadden we het misschien niet gedaan.'Dokter en patiënt echt in gesprek

Dat zijn dingen die we moeten bespreken in de spreekkamer. En niet een weekje per jaar, maar elke dag weer. Dokter en patiënt die samen bespreken wat de opties en de gevolgen daarvan zijn.

Die stap willen we zetten, elke dag. Alleen zo werken we aan kwaliteit van leven, want daar gaat het om in de zorg.  Wat ons betreft is elke week een week van zorg en welzijn. Maar dat neemt niet weg dat ik het een goed initiatief vind. Hoe meer mensen kennismaken met de zorg, hoe beter.