Nieuws/Binnenland
843394
Binnenland

Neonaziband naar Twente

De autoriteiten in de grensstreek zijn in opperste staat van paraatheid, nu de beruchte Duitse neonaziband Kategorie C volgende week op Nederlandse bodem een show wil verzorgen. 

Burgemeester Michael Sijbom van het Twentse Losser – waar de grensovergang De Lutte langs de snelweg A1 onder valt – heeft zijn collega’s in de regio’s intussen gewaarschuwd, waarop prompt twee bandleden naar Losser afreisden om de burgemeester te vertellen "hoe keurig dit gezelschap wel niet is", aldus Sijbom.

Kategorie C. bestaat al sinds 1997 en heeft veel aanhang onder de harde kern van Werder Bremen. Optredens zijn in Duitsland in het verleden meermalen volkomen uit de hand gelopen. De Duitse politie luidde eerder deze week dan ook de noodklok dat de band van plan zou zijn om volgend weekend, 21 maart, een optreden te verzorgen.

Hungrige Wölfe

,,Omdat de band echter in Duitsland verboden is, zouden ze van plan zijn uit te wijken naar Nederland”, aldus Sijbom. Daarom zou de band ook optreden onder andere namen, waaronder Hungrige Wölfe.

Nadat burgemeester Sijbom de lokale horeca in zijn woonplaats waarschuwde, kwamen er twee vertegenwoordigers van de band spoorslags naar Losser. ,,Ik zag hier wel twee mannen in het gemeentehuis, maar had geen idee om wie het ging. Later bleek dus dat het mensen waren van Kategorie C. Ze kwamen vertellen dat ze een hele keurige band zijn. Dat past ook in hun tactische aanpak. Zo zijn ze zo normaal mogelijk gekleed."

 

Diezelfde dag nog benaderde het gezelschap drie lokale horecagelegenheden in Losser. Sijbom: ,,Dat doen ze altijd op dezelfde manier. Ze zeggen dat ze een feestje organiseren: een bruiloft of voor een jarig familielid. Dan sturen ze op dezelfde dag alle fans een e-mailtje om naar die locatie te komen.”

Openbare orde

Sijbom zegt intussen van ambtsgenoten te hebben vernomen dat de bandleden ook elders in Twente naar een locatie zoeken. ,,Maar ook meer noordelijk, waaronder Drenthe en Groningen."

Tot op heden is de zoektocht van de band zonder resultaat. ,,Maar mocht het ze wel lukken een zaalhouder hiervoor te strikken, kunnen burgemeesters dit optreden nog altijd verbieden op grond van verstoring van de openbare orde en veiligheid. Want als burgemeester wil je geen voetbalhooligans in huis halen."