843481
Binnenland

Kamer wil doorpakken na drama Lutten

Drankslot van stal

Het alcoholslot in de auto voor chronische drankrijders gaat mogelijk al snel in de herkansing. Deze week maakt VVD-minister Schultz van Haegen bekend wat het lot van het slot wordt, nadat de hoogste rechters het CBR verboden de maatregel op te leggen.

Het departement houdt het land nog in spanning over wat er wordt aangekondigd, maar de coalitiepartijen VVD en PvdA willen dat zo snel mogelijk de rechter een startonderbreker in de auto kan verplichten bij recidivisten. Het CBR kan dat niet meer, omdat zowel de Hoge Raad als de Raad van State oordeelde dat het alcoholslot gezien moet worden als straf, en niet als gedragsmaatregel.

Naar aanleiding van het tragische ongeval dat de notoir bezopen autorijdende Gerrit G. veroorzaakte in Lutten, stellen Kamerleden dat er meer moet gebeuren om drankrijden aan te pakken. „De pakkans moet omhoog”, vindt VVD-Kamerlid Visser.

Zij vraagt zich af of het verstandig is om ook de auto af te pakken, een voorstel van Veilig Verkeer Nederland gisteren deed in deze krant. PvdA en D66 vinden wel dat het kabinet de mogelijkheid hiervan moet onderzoeken.