Nieuws/Buitenland
843526
Buitenland

Gijzelaar IS beschrijft neppe executies

De bewering dat IS nep-executies uitvoert op gijzelaars wordt steeds geloofwaardiger, nu ook een voormalig gijzelaar die lezing onderstreept. Spanjaard Javier Espinoza schreef zondag in The Sunday Times een soortgelijk verhaal als dat van een voormalig lid van de terreurgroep.

Die man, Saleh genaamd, zei eerder deze week in een interview met Sky News dat de terroristen vaak nep-onthoofdingen uitvoerden. Dat zou de gevangenen meer op hun gemak maken in dergelijke situaties, waardoor de paniek niet zou toeslaan als de echte onthoofding zou plaatsvinden, vaak voor een camera. De gijzelaar zou immers niet weten dat het dan echt zou gebeuren. Saleh was bij dergelijke oefeningen. „Ik zei altijd: maak je geen zorgen, het is niet gevaarlijk voor jou. Maar ik wist dat ze uiteindelijk zouden doodgaan.”

Ook Espinoza beschrijft de neppe executies, maar wel met een andere lezing. Beul Mohammed Emwazi, ook bekend als Jihadi John, zou grappen maken over de aanstaande onthoofding. Met een mes zou hij lang de kelen van gijzelaars gaan. „Voel je het? Koud, hè? Stel je de pijn voor als het mes je snijdt”, zou Emwazi hebben gezegd.

Espinoza werd in 2013 gevangen genomen door IS, toen hij voor de Spaanse krant El Mundo werkte. In 2014 kwam hij vrij, net als veel andere gijzelaars. Sommigen werden wel gedood. Volgens Espinoza beschreven de militanten dagelijks hoe de gegijzelden onthoofd zouden worden. Over geruststelling spreekt Espinoza, in tegenstelling tot Saleh, niet.