Nieuws/Binnenland
843530
Binnenland

Studenten: politie trad te hard op

De studenten die vrijdag in Amsterdam meeliepen in een protestmars vinden dat de politie veel te hard heeft opgetreden. In een verklaring spreekt actiegroep De Nieuwe Universiteit van „excessief politiegeweld”, waarop de studenten zullen reageren met meer „geluidsdemonstraties”.

De protestmars was vreedzaam van opzet, aldus de studenten, maar de politie ,,begon in de rondte te slaan met hun vuisten". Twee studenten werden gearresteerd en om hen een hart onder de riem te steken gingen tientallen studenten en docenten naar het politiebureau voor een geluidsdemonstratie.

De agenten begonnen toen ,,zonder waarschuwing met knuppels op de vreedzame demonstranten in te slaan". Een student moest zich door een dokter laten behandelen, aldus de verklaring.

Een aantal studenten aan het begin van de stoet droeg bivakmutsen. De politie vroeg die af te doen, maar studenten weigerden dat. De reden dat ze gemaskerd waren, is dat ze anoniem wilden blijven en er niet ,,uitgepikt zouden worden voor de happening bij het Lieverdje".

Bij dat beeldje op het Spui, symbool van de Provo-beweging in de jaren zestig, stookten de demonstranten een vuurtje. ,,Het was de perfecte plaats: het standbeeld is van brons en kan daarom niet verbranden. Eventuele brandplekken worden maandag door ons schoongemaakt", melden de studenten.

De studentenacties voor meer democratie en minder 'rendementsdenken' bij de Universiteit van Amsterdam begonnen half februari met de bezetting van het Bungehuis, een pand van de faculteit Geesteswetenschappen. Nadat de politie dit pand na anderhalve week had ontruimd, trokken de studenten een dag later het Maagdenhuis in. Onder de naam Rethink heeft ook een groep docenten zich bij de actie aangesloten.

Het college van bestuur van de universiteit is de actievoerders voor een deel tegemoet gekomen, maar een eind aan de bezetting van het Maagdenhuis lijkt nog niet in zicht.