Nieuws/Buitenland
843535
Buitenland

Nieuw-Zeeland krijgt 'afranseling' van Pam

De inwoners van het Noordereiland van Nieuw-Zeeland krijgen maandag een ,,afranseling'' van cycloon Pam, schrijft The New Zealand Herald maandag (lokale tijd). Vooral het oosten kampt met dezelfde storm die eerder voor verwoestingen zorgde in Vanuatu.

Pam is inmiddels een cycloon van de derde categorie. Toen hij Vanuatu trof, was het een storm van de zwaarste, vijfde categorie. Bovendien trekt de kern van de storm net langs het oostelijkste puntje van Nieuw-Zeeland.

Dat neemt niet weg dat het oosten van het Noordereiland maandag kampt met zware storm, die de afgelopen uren aanzwol. Slagregens, grote golven en wind van orkaankracht kunnen voor problemen zorgen. Waarschijnlijk komt het op verschillende plaatsen tot overstromingen. Veel scholen blijven dicht en wegen langs de kust zijn uit voorzorg afgesloten. Veerboten zijn uit de vaart.

Het noorden en westen van het Noordereiland kwamen zoals verwacht zonder al te veel problemen door het ergste van de storm. In Auckland, de grootste stad van Nieuw-Zeeland, zaten ongeveer 2000 mensen zonder stroom. Elders gingen enkele bomen om en veroorzaakte de opgezweepte zee wat lichte schade. Vliegverkeer had wel wat hinder van het slechte weer.