Nieuws/Buitenland
843549
Buitenland

Poetin overwoog kernwapens in Krim-crisis

De Russische president Vladimir Poetin heeft een jaar geleden overwogen kernwapens in staat van paraatheid te brengen vanwege de crisis op de Krim. Dat heeft hij gezegd in een documentaire die de Russische staats-tv zondag uitzond, zo meldde de Moscow Times. „We waren er klaar voor om dat te doen”, refereerde Poetin over die eventuele stap. „Het gebied is ons terrein, er leven Russen en zij waren in gevaar. We kunnen ze niet alleen laten.”

Uiteindelijk hoefde Rusland zijn nucleaire kracht niet te mobiliseren, omdat de Krim zich via een omstreden referendum liet annexeren door de Russen. Dat gebeurde een jaar geleden. Een maand eerder ontvluchtte zittend president Viktor Janoekovitsj Oekraïne. Poetin gaf aan dat hij dat mede door de hulp van Rusland heeft kunnen doen. ,,Wij hebben hem naar Russisch grondgebied gebracht'', aldus Poetin.

De leider van de Russen zei dat hij de Verenigde Staten en andere Europese landen had gewaarschuwd dat ze zich beter niet met de situatie konden bemoeien. De wil om de kernwapens in staat van paraatheid te brengen moest die waarschuwing kracht bijzetten. ,,Ik denk dat daardoor niemand wilde dat het een mondiaal conflict zou worden'', aldus Poetin. Hij beschuldigt de VS en Europa ervan mee te hebben geholpen aan het gedwongen vertrek van de pro-Russische Janoekovitsj.

Janoekovitsj vluchtte uit de hoofdstad Kiev, nadat hevige rellen zijn positie onhoudbaar hadden gemaakt. Volgens Poetin werden die protesten geregisseerd door de Amerikaanse regeringsfunctionarissen. Poetin betitelde hen in de documentaire als ,,poppenspelers''.