Nieuws/Binnenland
843557
Binnenland

CDA-leider Sybrand Buma bij WNL:

We hebben opvoedingsprobleem

Nederland heeft volgens CDA-leider Sybrand Buma een opvoedingsprobleem. Jongeren moet weer worden bijgebracht dat ze plichten hebben. Daarom willen de christendemocraten dat er een maatschappelijke dienstplicht komt.

Buma pleit daarvoor in het televisieprogramma WNL op Zondag, dat normaal in de ochtend wordt uitgezonden maar door een storing pas zondagavond is te zien. Jongeren zouden volgens hem na de middelbare school enkele maanden tot een half jaar aan de slag moeten gaan bij een vrijwilligersorganisatie, bij Defensie of bij een zorginstelling. Ze kunnen dan laten zien dat ze iets voor Nederland doen en de werkgever kan zien dat de jongere tot iets in staat is, aldus Buma.

Hij wees erop dat het kabinet het geld voor de maatschappelijke stage op scholen, die een week duurde, heeft „weggeveegd”. Een „dienstplicht voor de ander, voor de samenleving” gaat een stap verder en is volgens Buma heel belangrijk, ook om onfatsoenlijk en agressief gedrag tegen te gaan.

In Nederland is zoveel vrijheid „dat je maar denkt dat je kan doen wat je wil”. Dat probleem begint in de opvoeding, waar de normen moeten worden gesteld, zei Buma. „We hebben een samenleving gecreëerd waarin de vraag 'wat krijg ik eruit?' veel sterker is geworden dan 'wat bied ik de samenleving?'. Niet alleen rechten, maar ook plichten horen bij een werkende samenleving en dat ontbreekt.”