Nieuws/Buitenland
843563
Buitenland

Giro 6868 voor Vanuatu

Het Nederlandse Rode Kruis heeft een gironummer geopend voor de slachtoffers van de cycloon die vrijdag over de eilandengroep Vanuatu raasde. Het gironummer is 6868, zo zei een woordvoerder zondag.

Het land van 65 eilanden in de Grote Oceaan werd vrijdag getroffen door de cycloon Pam. Het officiële dodental ligt nog steeds op acht, maar het werkelijke aantal slachtoffers ligt vrijwel zeker veel hoger, omdat over de meeste getroffen gebieden nog geen cijfers bekend zijn. Volgens de president van het land zijn de meeste inwoners dakloos, omdat hele dorpen zijn weggevaagd.

„Wij denken dat zoveel hulp nodig is, dat we hebben besloten een gironummer te openen”, aldus een woordvoerder van het Nederlandse Rode Kruis. De slachtoffers van de cycloon hebben in eerste instantie vooral behoefte aan water en voedsel, medische hulp en hygiëne artikelen zoals wc-papier, tandpasta en zeep. Verder zijn ook tentzeilen nodig om huizen die nog wel overeind staan af te kunnen dekken tegen de regen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor de eilandengroep aangepast en raadt mensen af die kant op te gaan. „De materiële schade aan gebouwen en infrastructuur is groot. De luchthaven van Port Vila is gesloten voor de burgerluchtvaart”, zo schrijft het ministerie. „Communicatie met het eiland is vrijwel onmogelijk vanwege schade aan het communicatienetwerk. Dit wordt geleidelijk hersteld. Op de meeste plaatsen in Vanuatu is de stroom uitgevallen en is er geen (drink)water.”