Nieuws/Binnenland
843587
Binnenland

Bonairianen, Statianen en Sabanen stemmen ook

Niet alleen in Nederland kunnen de burgers woensdag naar de stembureaus. Er zijn tegelijk verkiezingen in Bonaire, Sint Eustatius en Saba. De inwoners van de drie Caraïbische eilanden kiezen hun Eilandsraden. Die zijn te vergelijken met de gemeenteraden in Nederland.

Bonaire, Saba en Sint-Eustatius zijn sinds 10 oktober 2010 'bijzondere gemeenten' van Nederland. De band met het 'vasteland in Europa' is het belangrijkste thema deze verkiezingen. Zo willen veel partijen op Bonaire een referendum over de toekomst. Hoe die eruit moet zien, met meer of minder Nederland, daarover verschillen de partijen van mening, maar ze zijn het erover eens dat het niet meer kan zoals het nu gaat.

Meer autonomie

Een deel van Sint Eustatius wil een nieuw referendum over meer autonomie. In december was daar ook een referendum over. De meeste kiezers wilden toen meer zelfstandigheid, maar het referendum was ongeldig omdat de opkomst te laag was. Later bleek dat ook oud-inwoners en overledenen waren opgeroepen om te stemmen. Op Saba speelt dat alles niet, daar gaat het vooral over de economie.

De stembureaus gaan woensdag open om 7.30 uur plaatselijke tijd (12.30 uur Nederlandse tijd) en sluiten om 21.00 uur plaatselijke tijd (donderdag 02.00 uur Nederlandse tijd). Bonaire heeft tien stembureaus, Saba twee. Op Sint Eustatius moeten alle kiezers naar een jeugdhonk in hoofdplaats Oranjestad.

Vrijgesproken van fraude

Bonaire is de grootste van de drie eilanden. De bijzondere gemeente is even groot als de Kop van Overijssel en heeft ongeveer 15.000 inwoners. Grootste partij is de Union Patriotiko Boneriani (Bonairiaanse Patriottische Unie). Die heeft vier van de negen zetels in de Eilandsraad. Twee kopstukken stonden de laatste tijd voor de rechter op verdenking van fraude, maar ze werden vrijdag vrijgesproken. De 3000 Statianen (inwoners van Sint Eustatius) wonen op een eiland dat iets kleiner is dan de gemeente Leiden. De vijf raadszetels zijn nu nog verdeeld over vijf partijen. Saba, het kleinste eiland, is iets groter dan Urk en heeft 2000 inwoners. Vier van de vijf raadszetels zijn in handen van de Windward Islands People's Movement (Volksbeweging van de Bovenwindse Eilanden).