Nieuws/Buitenland
843591
Buitenland

Zuid-Afrikaanse minister verongelukt

Collins Chabane, minister van Publieke Diensten en het Openbaar Bestuur in Zuid-Afrika, is zondagochtend vroeg bij een verkeersongeluk om het leven gekomen. Dat heeft president Jacob Zuma meegedeeld. Chabane (54) was eind 2013 hoofd van de organisatie die de uitvaart en begrafenis van president Nelson Mandela regelde.

De wagen waarin Chabane zat, botste op een snelweg in de stad Polokwane, ongeveer 250 kilometer ten noordoosten van Pretoria, tegen een vrachtwagen. Ook de twee lijfwachten van de minister kwamen om.

Zuma noemt de dood van Chabane „een reusachtig verlies voor de regering en heel het land”. Chabane, lid van het dagelijks bestuur van regeringspartij ANC, was volgens de president van groot belang in de strijd tegen het apartheidsbewind en „een deskundig, talentvol en betrouwbaar lid van mijn kabinet”.

Chabane sloot zich op 17-jarige leeftijd aan bij de toenmalige verzetsbeweging ANC en ging in mei 1980 in ballingschap. Hij studeerde toen management in de Tanzaniaanse stad Arusha. Toen hij in 1984 naar Zuid-Afrika was teruggekeerd, werd hij aangehouden en tot zes jaar gevangenisstraf veroordeeld. Een deel daarvan zat hij uit op Robbeneiland, waar ook Mandela vastzat.

Nadat Zuma in 2009 president was geworden, werd Chabane tot minister binnen het presidentieel bureau benoemd. Hij moest onder meer de prestaties van de nieuwe regering beoordelen. Vorig jaar werd hij minister van Publieke Diensten en Openbaar Bestuur.