Nieuws
843597
Nieuws

Horen, zien en meelezen: leestip

En toen vertrok ze naar Syrië

In 2012 verscheen de indringende thriller Moordvrienden van Natasza Tardio, waarin een 15-jarige gekwelde puberziel een aantal klasgenoten doodschiet. Het boek lag al op de persen nog voor de massamoord in Noorwegen en de bloedige schietpartij in Alphen aan de Rijn hadden plaatsgevonden. Bij verschijning werd het daardoor onverwacht actueel.

Het afgelopen jaar werkte Tardio met noeste ijver en strak regime dagelijks een aantal uur aan Meedogenloos. Een gedurfde thriller over IS-strijders die in Nederland geworven worden. In Meedogenloos zien we hoe vrienden Lieke en Lukas alles in het werk stellen om hun vriendin Isra terug te krijgen uit Syrië. Ze zijn ervan overtuigd dat het meisje tegen haar wil is meegenomen. Als de politie volgens hen te weinig doet, schakelen ze een misdaadverslaggever in. Deze ziet wel een mooi verhaal en besluit zelfs af te reizen naar het land waar oorlog woedt.

In Meedogenloos benadert Tardio de IS-problematiek van verschillende kanten. We zien de achterblijvers in Nederland, het 15-jarige meisje in Syrië dat betrokken is bij een onthoofding en een bomaanslag, en de politieke benadering. De psychologische thriller is geschreven voor jong-volwassenen, maar ook een aanrader voor ouders. In het young-adult genre worden boeken uitgebracht die ouders inzicht geven in de denkwijze van ’hun’ pubers.

Wat vinden jullie: is dit een onderwerp waarvan je vindt dat je puber er meer over zou moeten lezen?

Natasza Tardio - Meedogenloos

Over Ronneke

Televisiekijken, boeken lezen en naar muziek luisteren als dagelijkse job. Wie wil dat niet? Journaliste Ronneke van der Genugten geniet van deze droombaan. Gelukkig deelt ze die bevindingen nu ook dagelijks met ons op VROUW.nl!