Nieuws/Binnenland
843616
Binnenland

Defensie vervangt ’doorkijkshirts’

Defensie vervangt 8200 witte sportshirts voor vrouwelijke militairen omdat ze volgens de gebruiksters te veel doorschijnen.

Het kledingbedrijf van Defensie in Soesterberg ontving veel klachten van ’damesmilitairen’ die zich letterlijk te kijk voelden staan na een uurtje hard trainen in de witte shirtjes. De om hulp gevraagde fabrikant achtte een omschakeling naar een donkerder kleur de beste oplossing.

Dit betekent dat alle ’doorkijkshirts’ in de gratis kledingpakketten van de krijgsmacht binnenkort worden vervangen door blauwe exemplaren voor de 4100 vrouwelijke militairen. Allen krijgen één shirt met lange en een tweede met korte mouwen.

De verstrekking van alle militaire sportkleding heeft twee jaar lang stilgelegen nadat de vorige leverancier failliet ging. „Om een nieuwe fabrikant te werven, moest een Europees aanbestedingstraject worden gevolgd, hetgeen nogal tijdrovend is. Uiteindelijk hebben we nu een contract met een nieuw bedrijf dat vanaf deze maand weer gaat uitleveren”, aldus defensiewoordvoerster Lisa Hartog.

De keuze is gevallen op het Chinese sportmerk Li-Ning, opgericht door de gelijknamige turner die bij de Olympische Spelen van Los Angeles in 1984 drie keer goud won. Om te waarborgen dat ieder de goede maat krijgt, gaan medewerkers van het defensie-kledingbedrijf alle kazernes langs om de maten op te nemen. Behalve de twee shirts hebben militairen recht op een sport- en hardloopbroek, een trainingspak, sokken en zwemkleding.