Nieuws/Binnenland
843628
Binnenland

Rijksmuseum koopt werk van Jan Asselijn

Het Rijksmuseum heeft op de kunstbeurs TEFAF in Maastricht een groot doek van de zeventiende-eeuwse schilder Jan Asselijn gekocht. Op het schilderij is de dijkdoorbraak te zien van de Amsterdamse Sint Anthonisdijk (nu Zeeburgerdijk) ten gevolge van de Sint Petersvloed in 1651. Dat heeft het Rijksmuseum zaterdag laten weten.

De schilder was ooggetuige van de dijkdoorbraak. „Het werk maakt in één klap de situatie duidelijk waarin wij Hollanders altijd hebben geleefd en nog steeds leven: onder de zeespiegel', zegt museumdirecteur Wim Pijbes. „Asselijn verbeeldde dit actuele thema op dramatische wijze.”

Het Rijksmuseum telde 1,2 miljoen euro neer voor het doek. Een anonieme schenker, drie fondsen en hoofdsponsor ING droegen aan de aankoop bij.

In de Rijksmuseumcollectie bevindt zich ook het bekende schilderij De bedreigde zwaan van Asselijn. Het werk uit 1650 hangt in de eregalerij. Welke plek het nieuw verworven schilderij krijgt, kan het museum nog niet zeggen. „Het is heel goed mogelijk dat ook dit werk in de eregalerij komt te hangen.”