Nieuws/Binnenland
843762
Binnenland

Boze studenten en docenten weer de straat op

Een paar honderd studenten en docenten hebben vrijdag meegelopen in een protestmars door Amsterdam. Ze gingen opnieuw de straat op „voor meer democratie en inspraak”. De tocht ging vanaf het Maagdenhuis langs een aantal UvA-locaties, waaronder de Oudemanhuispoort en het Bungehuis.

De demonstranten riepen leuzen als „bezet, blokkeer, dit beleid pik ik niet meer” en„hee, hoo, CvB, hier krijg je problemen mee”. Ook droegen ze borden mee met daarop teksten als „weg met CvB” en „alle macht aan studenten en docenten”.

Een aantal studenten aan het begin van de stoet droeg bivakmutsen. De politie vroeg die af te doen, maar studenten weigerden dat. Bij gebouwen van de UvA en panden die in het bezit zijn van de universiteit hielden de studenten korte speeches. De studenten blokkeerden korte tijd de kruising van de Dam en het Rokin.

Aan het eind van de protestmars bij het Lieverdje aan het Spui werd het korte tijd onrustig. De politie arresteerde twee betogers en zegt dat de demonstratie verder rustig is verlopen.

Vertrouwen

De demonstratie was een initiatief van alle betrokken actiegroepen en sympathisanten, zoals De Nieuwe Universiteit, Rethink Uva, Humanities Rally en ASVA studentenunie. Boze studenten bezetten nu al een maand panden van de Universiteit van Amsterdam. Ze trokken op vrijdag 13 februari het Bungehuis in, dat anderhalve week later door de politie werd ontruimd. Daarop bezetten de betogers een dag later het bestuurscentrum van de UvA: het Maagdenhuis op het Spui.

Hoewel het UvA-bestuur afgelopen week in een brief inging op eisen die studenten en medewerkers stellen, was deze reactie voor de betogers niet afdoende. Ze noemden de brief „te vaag, te algemeen en het herstelt op geen enkele manier het vertrouwen”.