Nieuws/Binnenland
843770
Binnenland

Natuurbrand Veenhuizen grotendeels geblust

De grote natuurbrand bij Veenhuizen is grotendeels geblust. „Er zijn op dit moment geen vlammen meer”, aldus een brandweerwoordvoerder vrijdagavond. Circa honderd hectare hoogveen is afgebrand. Op de natte grond stond droog gras.

In de loop van de middag werd een aantal brandweerkorpsen ingezet. Enkele boerderijen en woningen werden uit voorzorg ontruimd wegens de rook, maar liepen volgens de brandweer geen direct gevaar. Er waren meerdere brandhaarden, wat volgens de eigenaar van het gebied, de vereniging Natuurmonumenten, kan wijzen op brandstichting.

De brandweer had een moeilijke taak omdat het hoogveen moeilijk te betreden is. Berijden met voertuigen is op de natte grond „niet te doen”, aldus de brandweer. Daarom werd „defensief opgetreden“: in de omgeving werden lijnen getrokken waarbuiten het vuur niet mocht komen. „Je moet accepteren dat een deel van het gebied verloren gaat”, aldus een woordvoerder.

Naast tien brandweerwagens werd vrijdagmiddag een helikopter ingezet. Het vuur werd bestreden met water en vuurzwepen. Het Fochteloërveen is volgens Natuurmonumenten „een van de mooiste natuurgebieden” van de vereniging en „erg waardevol”. Op dit moment, aan het eind van de winter, staat er veel droog gras dat erg brandbaar is.