Nieuws/Buitenland
843774
Buitenland

Duits bedrijf aangeklaagd voor brand Pakistan

Nabestaanden van slachtoffers van een grote brand in een textielfabriek in Pakistan in 2012, waardoor meer dan 250 mensen omkwamen, eisen een schadevergoeding van het Duitse kledingconcern KiK. Het bedrijf liet kleding maken in de fabriek. Volgens de nabestaanden is de firma medeschuldig aan de dood van hun geliefden.

KiK heeft omgerekend al een kleine miljoen euro beschikbaar gesteld maar dat is voor de nabestaanden niet genoeg. Vrijdag hebben ze de eis ingediend bij de rechtbank in Berlijn maar het is niet bekend of deze de zaak in behandeling neemt.

KiK verkoopt onder andere kleding tegen zeer lage prijzen.

De brand woedde in september in de kledingfabriek in Karachi. De fabrieksarbeiders stikten of verbrandden levend nadat een enorme brand in het gebouw was uitgebroken. Omdat er tralies zaten op de ramen van het pand, zaten de slachtoffers als ratten in de val. Op het moment dat het vuur ontstond werkten ongeveer zeshonderd mensen in het pand. Volgens ambtenaren was het gebouw in slechte staat was en ontbraken nooduitgangen.

De nabestaanden menen dat KiK had moeten weten dat de omstandigheden in het gebouw niet klopten. Medewerkers van het bedrijf waren tenslotte in de fabriek geweest.