Nieuws/Binnenland
843780
Binnenland

SP wil noodwet tegen bouw megastallen

De SP gaat zich sterk maken voor een noodwet om nieuwe megastallen per direct tegen te houden. Tijdens de opschorting kunnen dan nieuwe sluitende regels worden opgesteld om deze enorme veestallen definitief tegen te gaan.

Dat liet SP-Tweede Kamerlid Henk van Gerven vrijdag weten naar aanleiding van de forse toename van het aantal megastallen tussen 2005 en 2013: van 301 naar 803. Dat blijkt uit een onderzoek van bureau Alterra in opdracht van milieuorganisatie Milieudefensie.

Volgens de SP'er werkt staatssecretaris Sharon Dijksma (Landbouw) wel aan voorstellen om de melkproductie en de grote stallen te beperken, maar gaat dat hem niet snel genoeg. Van Gerven wijst er op dat er juist door de nieuwe melkveewet megastallen voor koeien kunnen ontstaan, zoals die er al voor kippen en varkens zijn.

De SP is al bezig met een initiatief voor een gezonde veehouderij, maar een noodwet kan nu eerst een harde grens aangeven, vindt Van Gerven. Hij hoopt hierin onder meer regeringspartij PvdA mee te krijgen, die ook geen nieuwe megastallen meer wil en aandringt op regelgeving. De Partij voor de Dieren is sowieso tegen.

Een meerderheid van de Tweede Kamer is negatief over gigastallen, zoals in Grubbenvorst is voorzien. Een veebedrijf wil daar 1 miljoen kippen en 35.000 varkens in onderbrengen. Er lopen nog procedures bij de Raad van State. „Zo'n megastal komt in de plaats van zo'n dertig boerengezinsbedrijven en vormt een grote belasting voor de natuur. Denk je bovendien eens in wat er gebeurt als daar de vogelgriep uitbreekt”, stelt Van Gerven.