Nieuws
843783
Nieuws

Noors staatsfonds groter in Nederland

Het enorme Noorse staatsfonds heeft zijn belangen in Nederlandse aandelen vergroot. Ook Nederlandse staatsobligaties zijn populair. Onze leningen staan in de top tien van het fonds van grootste obligatiebelangen wereldwijd.

Dat blijkt uit het vrijdag verschenen jaarverslag van het fonds. Noorwegen laat een groot deel van de opbrengsten uit de olie-industrie in een investeringsfonds vloeien.

Dat fonds is bedoeld als een 'appeltje voor de dorst' voor toekomstige generaties, als de inkomstenstroom uit olie opdroogt. Het is het grootste staatsfonds ter wereld (zie de top 10 hier).

Jaarrendement van 7,6%

Eind 2014 zat er ruim 6400 miljard Noorse kroon (ruim €741 miljard) in de pot. Het fonds wist met zijn beleggingen vorig jaar een rendement van 7,6% te maken. Daarmee werd de kas dus met een duizelingwekkende 544 miljard Noorse kroon (ruim €63 miljard) gespekt.

De aandelenportefeuille maakte een rendement van 7,9%. Obligaties brachten 6,9% op en de (relatief kleine) vastgoedportefeuille rendeerde 10,4%.

Fonds blijft achter bij benchmark

Toch bleef het rendement achter bij de benchmark waar het fonds zich mee meet. Die maakte namelijk nog 0,8 procentpunt meer rendement. Volgens het fonds komt dat onder meer omdat het een grotere weging Europese aandelen in portefeuille heeft dan de benchmark.

In de afgelopen tien jaar heeft het fonds het 0,1% beter gedaan dan de benchmark.

€518 miljoen extra in Nederlandse aandelen

Eind 2014 had het fonds voor ruim 65 miljard Noorse kroon (€7,5 miljard) geïnvesteerd in Nederlandse aandelen (alle belangen wereldwijd zijn hier te vinden). Dat is iets meer dan eind 2013, toen het fonds voor ruim 61 miljard kroon geïnvesteerd had.

Dat betekent dus dat er omgerekend ruim €518 miljoen naar de Nederlandse aandelenmarkt is gevloeid vanuit het Noorse fonds.

Eurocommercial grootste belang

Eind 2014 had het Noorse fonds de grootste belangen in vastgoedfonds Eurocommercial Properties (8,4%), speciaalmetaalbedrijf AMG (5,9%), technisch textielproducten TenCate (3%) en technologiebedrijf Philips (3%).

Uit een vergelijking met de cijfers van eind 2013 blijkt dat de belangen in AkzoNobel (van 0,7% naar 2,4%), Delta Lloyd (van 1,9% naar 2,4%), Corbion (van 2,1% naar 2,7%) en OCI (van 0,4% naar 1%) het meest zijn uitgebreid.

Meedoen met beursgangen Damrak

De belangen in Imtech (nu 2,2%) en TKH (nu 1,96%) werden met meer dan één procentpunt afgebouwd.

Ook blijkt uit het jaarverslag dat de Noren belangen hebben opgebouwd in diverse Amsterdamse 'beursnieuwelingen'. Zo heeft het 1,5% van kabelaar Altice, 0,2% van verzekeraar NN Group. en 0,6% van beursuitbater Euronext. Ook in chemisch distributeur IMCD is een belang opgebouwd, van 0,01%.

Beleggingen in 900 extra bedrijven

Overigens blijven de 68 Nederlandse belangen slechts een kleine druppel in de enorme zee van bezittingen. Het fonds had eind 2014 belangen in ruim 9100 bedrijven wereldwijd. Dat zijn er overigens alweer 900 meer dan eind 2013.

Overigens heeft het fonds niet meegedaan aan de spraakmakende beursgang van Alibaba in de VS. Wel heeft het fonds bijvoorbeeld een klein belang in onlineretailer Zalando.

Nederlandse staatsleningen in trek

Ook Nederlandse staatsleningen zijn in trek bij het Noorse fonds. 'Ons' staatspapier staan in de top tien met grootste obligatiebelangen. In totaal had het fonds eind 2014 voor ruim 37 miljard kroon (€4,2 miljard) aan Nederlandse staatsleningen in portefeuille.

Om in te spelen op het enorme opkoopprogramma van de Europese Centrale Bank heeft het fonds meer Spaanse staatsleningen ingekocht. De Noren denken dat de aankopen van de ECB de waarde van die leningen verder op zal drijven.

Lees ook: Noorse uitdaging: geen oliegeld uitgeven dat er volop is