Nieuws
843784
Nieuws

KLM´ers krijgen 25.000 euro mee

Grondpersoneel van KLM krijgen minimaal € 25.000 mee als ze vrijwillig vertrekken bij de luchtvaartmaatschappij. Dit is één van de opvallendste afspraken waarover KLM en een groot deel van de vakbonden het eens zijn geworden bij de CAO-onderhandelingen, die tot vannacht 3 uur hebben voortgeduurd.

De regeling geldt alleen voor afdelingen waar reorganisaties spelen en niet voor cabine- en cockpitpersoneel.  Vanwege het verwachte succes, bepaalt KLM-directie wie voor de regeling in aanmerking komt.

De druk zit bij het cabinepersoneel, dat verlofdagen tussen de vluchten moest inleveren.  Zonder deze dagen komt de zomerdienstregeling van KLM in gevaar. Het cabinepersoneel is bereid om in de zomer bereid om meer te werken, om deze dagen in de winter te compenseren. De KLM-directie stelde vannacht dat dit technisch niet haalbaar is.

Een definitief CAO-akkoord is er echter nog niet. De vakbonden worstelen nog over het inleveren van vrije dagen en over de werk-en rusttijdenregeling. De verwachting is dat er binnen twee weken meer duidelijkheid is of de CAO er gaat komen.

´We zijn bezig met de puntjes op i aan het zetten. Maar blij ben ik niet, want het gaat over inleveren van arbeidsvoorwaarden´, zo stelt bestuurder Swen Laarveld van De Unie. Vakbond FNV beraadt zich daarom op haar positie, want deze heeft ingezet op een loonsverhoging. De KLM-directie wil het personeel de komende vijf jaar geen salarisverhoging geven.

De CAO-onderhandelingen maken deel uit van de grootscheepse bezuinigingsoperatie, die in totaal € 700 miljoen moet opbrengen. Het personeel ´levert´ daarvan ongeveer een kleine € 300 miljoen. Verder wil KLM kosten besparen middels pensioenen, goedkopere brandstof en inkoop.