Nieuws
843794
Nieuws

Opnieuw malware op site Jamie Oliver

Internetters die recent op dit site van tv-kok Jamie Oliver naar een recept hebben gezocht, houden daar wellicht een vieze nasmaak aan over. Net als afgelopen februari hebben de hackers de website misbruikt, waardoor bezoekers mogelijk kwaadaardige software hebben binnengehaald.

Twee beveiligingsbedrijven ontdekten los van elkaar dat hackers de site hebben geïnfecteerd met kwaadaardige code. Bezoekers die recent de site hebben bezocht met een kwetsbare browser lopen het risico dat inlognamen, wachtwoorden en andere gegevens in handen zijn gevallen van hackers. Het gaat om de Internet Explorer browser zonder de meest recente updates voor Java en Flash.

Een woordvoerder van Jamie Oliver heeft tegenover de BBC bevestigd dat de site getroffen is geweest door hackers. Hij wijst er op dat de kwaadaardige code verwijderd is en dat de site nu weer veilig bezocht kan worden.

Half februari was de site van de tv-kok ook al slachtoffer van hackers. Bezoekers werden toen doorgestuurd naar een externe pagina die het kwaadaardige programma Dorkbot verspreidde. Dorkbot kijkt wat mensen online doen en steelt vervolgens inloginformatie en wachtwoorden. Daarnaast blokkeert het beveiligingsupdates en kunnen hackers geïnfecteerde systemen inzetten bij andere aanvallen. Ook ditmaal zijn bezoekers geïnfecteerd met deze malware, alleen slaagden de hackers er dit keer in het kwaadaardige programma in de site zelf te verstoppen.

De website van Jamie Oliver wordt per maand door zo’n 10 miljoen mensen bezocht. De site is waarschijnlijk sinds 5 maart geïnfecteerd geweest.