Nieuws/Binnenland
843808
Binnenland

Relatief meer ziekenhuisopnames door vuurwerk

Op 31 december en 1 januari zijn 574 slachtoffers van een vuurwerkongeval op de spoedeisende hulpafdeling van een ziekenhuis behandeld. Dat was 18 procent minder dan vorig jaar, maar het percentage ziekenhuisopnames onder deze gevallen is in tien jaar tijd niet zo hoog geweest: meer dan een kwart (26 procent) moest blijven.

Een jaar eerder kwamen er meer vuurwerkslachtoffers naar het ziekenhuis, maar hoefde er daarvan maar 16 procent te blijven, blijkt uit een brief van het kabinet. Er is afgelopen jaarwisseling ook meer letsel ontstaan door zwaar en illegaal vuurwerk.

De verkorte afsteektijden voor vuurwerk hebben niettemin effect gehad op de laatste jaarwisseling. Ook de verdubbeling van de controle door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) op import van illegaal vuurwerk via de post heeft zoden aan de dijk gezet.

Volgens de vuurwerkbranche is circa 15 procent minder knalvuurwerk verkocht. Gemeenten meldden over het algemeen minder vuurwerkoverlast. Er was ook minder agressie tegen mensen met een publieke taak. De brandweer noemt de laatste oudejaarsnacht „relatief beheersbaar”.

Het kabinet werkt verder aan maatregelen, zoals een vergunningenstelsel met een gedragscode, die de vuurwerkbranche vanaf de import tot aan de verkoop verantwoordelijk maakt voor de veiligheid en legaliteit van vuurwerk. De verwachting is dat er minder riskanter vuurwerk in verkeerde handen komt.