Nieuws
843821
Nieuws

IBM wil bitcointechnologie gebruiken voor 'gewone' transacties

IT-gigant IBM heeft het idee opgevat om technologie die gebruikt wordt voor het versturen en ontvangen van cryptovaluta als bitcoin te gebruiken om ook transacties met regulier geld mogelijk te maken.

Bitcoin en vergelijkbare valuta maken gebruik van een zogeheten 'blockchain'. Dat is een digitaal register waarin alle transacties worden bijgehouden. Deze is gedecentraliseerd en wordt dan ook niet gecontroleerd door één persoon of instantie, zoals bij een bank wel het geval is. Deze manier van geld overmaken heeft verschillende voordelen. Zo is het goedkoper, omdat er geen tussenpersoon is en worden transacties snel afgewikkeld.

IBM denkt een eigen soort blockchain te kunnen inzetten om 'normaal' geld over te maken. Het bedrijf is volgens persbureau Reuters al in gesprek geweest hieromtrent met verschillende grote banken en instanties. Hierdoor zouden deze echter wel controle krijgen over het proces omdat het gewoon van rekening naar rekening gaat, dus anoniem geld overmaken behoort dan niet meer tot de mogelijkheden. Dat is ook één van de redenen dat bitcoin zo populair is.

De gesprekken zouden zich nog in een vroeg stadium bevinden, dus het zal nog even duren voordat snel en goedkoop geld overmaken buiten bitcoin om mogelijk is.