Nieuws/Binnenland
843824
Binnenland

'Bereid kinderen beter voor op rampen'

Kinderen moet op school beter worden voorbereid op rampen. Dit kan bijdragen aan hun veiligheid tijdens een ramp. Hiervoor pleit hulporganisatie Plan International. De kwestie komt aan de orde tijdens een internationale conferentie over noodhulp die zaterdag in Japan begint.

Honderden miljoenen schoolkinderen leven in gebieden met het risico op rampen. Zij brengen een groot deel van hun tijd op school door. Plan International heeft al in 31 landen projecten voor 'Safe Schools' die kinderen en hun gemeenschappen weerbaarder moeten maken tegen rampen. Ook pleit de organisatie ervoor dat kinderen na een ramp naar school kunnen blijven gaan. Plan was de afgelopen vijf jaar betrokken bij de hulpverlening na 166 rampen, waar miljoenen mensen direct of indirect bij betrokken waren.

De conferentie in het Japanse Sendai, die tot 18 maart duurt, is de eerste van vier grote VN-conferenties die dit jaar worden georganiseerd om de ontwikkelingssamenwerking na dit jaar vorm te geven. De lidstaten van de volkerenorganisatie willen in Sendai tot een overeenkomst komen hoe de komende 15 jaar de impact van rampen kan worden ingeperkt.

Plan Nederland is lid van Plan International. Plan werkt aan duurzame armoedebestrijding en blijvende verbeteringen in de levensomstandigheden van kinderen, met speciale aandacht voor gelijke rechten en kansen voor meisjes. Als een natuurramp of geweldsconflict een van de gebieden treft waar Plan werkt, biedt Plan noodhulp en bescherming en draagt bij aan de wederopbouw.