Nieuws/Buitenland
843830
Buitenland

Tropisch eiland krijgt volle laag van cycloon

Een van de krachtigste cyclonen van de laatste jaren is vrijdag met volle kracht aan land gekomen bij de hoofdstad van Vanuatu, Port Vila. De hoofdstad van de eilandengroep in Oceanië ligt direct aan de kust.

Cycloon Pam is de krachtigste sinds de supertyfoon Haiyan, die in 2013 op de Filipijnen aan zeker 5235 mensen het leven kostte. Pam heeft windsnelheden van 270 kilometer per uur met rukwinden die snelheden van 325 kilometer per uur kunnen bereiken, meldt CNN. De cycloon gaat gepaard met zware regenval, overstromingen en aardverschuivingen.

De meteorologische dienst op Vanuatu waarschuwde voor „verwoestende winden” van de storm, die ter plekke is omgedoopt tot het Monster van Vanuatu.

Vanuatu bestaat uit 83 eilandjes, waarvan de meeste weinig infrastructuur hebben. De huizen zijn vaak gebouwd van lichte materialen, waaronder stro en golfplaten. De 250.000 bewoners hebben het advies gekregen een veilig heenkomen te zoeken in kerken, universiteitsgebouwen en scholen.

Naar verwachting neemt de cycloon in kracht af nadat hij over Vanuatu is getrokken. Zondagavond of maandag bereikt Pam het Noordereiland van Nieuw-Zeeland.