Nieuws/Buitenland
843833
Buitenland

Vrees dat ook al-Shabaab zich aansluit bij IS

Experts vrezen dat na Boko Haram ook al-Shabaab zich aansluit bij IS. Binnen de Somalische terreurbeweging is een felle discussie gaande: blijven we bij al-Qaeda, of sluiten we ons aan bij Islamitische Staat (IS)?

Sinds drie jaar staat de Somalische terreurbeweging onder leiding van Ahmed Omar Abu Ubayda. Die wil zich volgens anonieme bronnen binnen al-Shabaab graag aansluiten bij de terreurgroep, die vooral in Syrië en Irak dood en verderf zaait. Ubayda kan op steun, maar ook weerstand rekenen binnen de eigen gelederen, zo laat de bron weten.

Een eventueel bondgenootschap zou voor de regio grote gevolgen hebben. IS heeft zich onderscheiden in het ronselen van jonge rekruten. Al-Shabaab heeft precies dat nodig om de strijd in Somalië en Kenia op te voeren, aldus expert Mohamed Sjeikh Mohamud. „Al-Shabaab heeft door de aansluiting bij al-Qaeda meer naamsbekendheid gekregen. Maar de situatie voor de groep is niet verbeterd.”

Sterker nog, die ziet er niet goed uit voor al-Shabaab. De groep is verdreven uit de Somalische hoofdstad Mogadishu en de strategische havenstad Kismayo. Al-Shabaab heeft vooral nog gebied in handen in het zuiden van Somalië en kleine delen in Kenia. Bovendien wordt de terreurgroep continu aangevallen door het Somalische leger en troepen van de Amerikaanse Unie.

Ook met al-Qaeda gaat het niet best, meldden verschillende media de afgelopen tijd. De terreurgroep was de onbetwiste leider van de jihad, maar lijkt dat stokje snel over te dragen aan IS. Ook het in Syrië strijdende al-Nusrafront wil zich vermoedelijk afscheiden van de moederorganisatie. Dat zou een grote klap zijn voor al-Qaeda, dat al verschillende andere dochterorganisaties zag vertrekken.

Experts menen dat al-Qaeda al instort sinds de dood van leider Osama Bin Laden in 2011. De groep zou jongeren niet meer aanspreken en heeft de fout gemaakt aanhang te zoeken bij de lokale bevolking. Die basis bleek niet te werken.