Nieuws/Binnenland
843836
Binnenland

Waar was jij op 9/11?

Weet jij nog waar je was op 9/11, tijdens de aanslagen op de Twin Towers? Grote kans dat je herinnering niet klopt. Bijna de helft van de Amerikanen blijkt een totaal verkeerd beeld te hebben van wat zich op die dag afspeelde.

Enkele dagen na de aanslagen vroegen onderzoekers ruim 2000 Amerikanen vanuit het hele land naar hun persoonlijk 9/11 ervaringen; waar waren ze en met wie? Wat bleek? Eén, drie en tien jaar later veranderde 40 procent van de respondenten hun verhaal. Op verschillende momenten gaven ze compleet andere antwoorden.

'Geheugen is geen computer'

Het zou volgens de onderzoekers kunnen dat mensen zich in principe de feiten van die rampzalige 11 september nog wel herinneren, maar niet precies weten hoe ze die stukken in elkaar moeten passen. Een man herinnerde zich bijvoorbeeld dat hij op straat stond toen hij het nieuws hoorde, maar eigenlijk was hij gewoon op kantoor op dat moment. Het kan best zijn dat die man op die dag op beide plaatsen is geweest, maar zijn herinneringen door de jaren heen zijn vervaagd.

Professor psychologie William Hirst: ''Het menselijk geheugen is geen computer, maar extreem feilbaar. Dat blijkt maar weer.''

Daarnaast hebben mensen volgens Hirst ook nog eens de neiging om zich vast te houden aan hun valse herinneringen. ''Velen veranderden de feiten een jaar na 9/11 en vertelden jaren later nog steeds dat verkeerde verhaal. Als het eenmaal zo gevormd is in je hoofd, blijft dat lange tijd bewaard.''

De bevindingen van de New School for Social Research zijn gepubliceerd in het Journal of Experimental Psychology