Nieuws
843870
Nieuws

Leraren laten PvdA vallen

Het van oudsher ’roodgekleurde’ docentenkorps van ons land verlaat massaal de PvdA bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten.

Uit een onderzoek onder 5800 leden van de Algemene Onderwijsbond (AOb) blijkt dat de PvdA-aanhang gaat halveren. De bond, die de cijfers vandaag bekendmaakt in het Onderwijsblad, spreekt zelfs van een ’monsterverlies’ voor de sociaaldemocraten.

Vooral D66, SP en GroenLinks profiteren van het verlies. Kennelijk wordt het onderwijsbeleid niet erg gewaardeerd. Bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2012 stemde 33 procent van de AOb-leden PvdA; nu is 15 procent dit van plan. Ook coalitiegenoot VVD halveert van 8 procent naar 4 procent, schrijven de onderzoekers.

De grootste aanhang onder de docenten krijgt D66 (van 20 naar 26 procent), gevolgd door de SP (van 17 naar 23 procent). De onderzoekers hebben ook aan het onderwijspersoneel gevraagd het huidige kabinetsbeleid te beoordelen; dat komt uit op een 4,9. En het onderwijsbeleid zelf scoort een 4,3.

In 2013 peilde de AOb ook de mening over de bewindslieden: Minister Jet Bussemaker scoorde toen een 4,1 tegen een 4,4 nu. „Opmerkelijk,” stellen de onderzoekers. „Omdat ze de omstreden nieuwe studiefinanciering door de Kamers moest loodsen. Staatssecretaris Dekker propageert excellentie, kondigt met veel bombarie nieuwe leerplannen aan en houdt halsstarrig vast aan de rekentoets in het voortgezet onderwijs. Dat wordt door de docenten niet gewaardeerd. Gemiddeld krijgt hij het rapportcijfer 4 voor beleid en optredens. Leraren in het voortgezet onderwijs waarderen hem nog minder zelfs: met een 3,6.”