Nieuws
843871
Nieuws

GroenLinks: stop geld asfalt in natuurfonds

De provincies zouden moeten stoppen met het aanleggen van extra asfalt. Het geld dat ze daarmee besparen kunnen ze beter in een natuurfonds stoppen. GroenLinks-leider Bram van Ojik zei dat vrijdag bij RTL Z.

Als gebeurt wat hij bepleit, zit er al snel 1,7 miljard euro in het natuurfonds, aldus Van Ojik. Dat budget kan wat hem betreft worden besteed aan natuur, maar ook aan beter openbaar vervoer.

„Extra asfalt gaat ten koste van de natuur, leidt tot meer autoverkeer en dus meer luchtvervuiling en is op lange termijn helemaal niet nodig. Het kost bij elkaar vele miljarden”, aldus Van Ojik. Wegen die beter niet kunnen worden aangelegd, zijn een weg tussen Leiden en Katwijk aan Zee. Die kost 1 miljard euro, waarvan 350 miljoen betaald wordt door de provincie.

Ook de verlenging van de A15 en nieuwe wegen in Limburg en bij Noordwijkerhout kunnen beter niet doorgaan, vindt Van Ojik. „Op die manier redden we de natuur, sparen we het milieu én is er meer geld om te investeren in behoud van natuur en goed openbaar vervoer.”

Van Ojik, die bevestigde dat hij ook bij volgende verkiezingen GroenLinks nog graag wil leiden, zei verder dat hij mensen die veel gas gebruiken extra wil laten betalen. Dat kan 400 tot 500 miljoen euro opleveren voor de schatkist. Ook de winst van de NAM kan worden afgeroomd. Op die manier kan de gaskraan in Groningen verder worden dichtgedraaid, zei Van Ojik.