Nieuws
843876
Nieuws

Wilders: bescherm PVV-kandidaten

PVV-leider Geert Wilders vindt dat PVV-kandidaten voor de Provinciale Statenverkiezingen moeten worden beschermd. Wilders noemt het maandag „onaanvaardbaar dat PVV'ers in het hele land, van Noord-Brabant tot Zeeland en Friesland, met aanslagen en geweld worden geconfronteerd”.

Afgelopen tijd werden huizen beklad en ruiten ingegooid bij diverse PVV-kandidaten. Het opsporen van de daders moet net als het beschermen van de PVV-kandidaten prioriteit krijgen, vindt Wilders. „Als deelname aan verkiezingen wordt bedreigd en geweld wordt gebruikt tegen kandidaten staat de democratie op het spel”, stelt de PVV-leider die zich afvraagt waarom andere politieke partijen deze actie's niet veroordelen.

Volgens een woordvoerder van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) is na de incidenten contact geweest tussen de afdeling Bewaken en Beveiligen van het ministerie van Veiligheid en Justitie en het Openbaar Ministerie. Het OM is namelijk verantwoordelijk voor het beveiligen van de kandidaten van de Provinciale Statenverkiezingen.

„Vanuit Veiligheid en Justitie is voor alle kandidaten van de Provinciale Statenverkiezingen aandacht wanneer zich incidenten rond hun veiligheid voordoen. Wij monitoren dit nauwlettend. Indien nodig wordt in overleg met het OM besloten tot maatregelen.”