Nieuws
843878
Nieuws

Geen actie Kiesraad tegen stempasruil

De Kiesraad onderneemt geen actie tegen het Arnhemse studentenproject om stempassen in te ruilen voor gebruiksvoorwerpen. De raad heeft woensdag wel contact gehad met de studenten, maar doet verder niets. De Kiesraad gaat ervan uit dat het project niet serieus is bedoeld.

Drie studenten van de kunsthogeschool ArtEZ in Arnhem lanceerden deze week een Facebookgroep. Op #ruiljestempas kunnen belangstellenden hun stempas voor de Provinciale Statenverkiezingen aanbieden in ruil voor nuttige zaken als een mixer of een fiets. Degene die z'n stempas aanbiedt, moet alleen nog een volmacht invullen en tekenen.

De studenten vragen met de actie aandacht voor het feit dat steeds minder jongeren gaan stemmen. Ze willen jongeren ervan overtuigen gebruik te maken van hun stemrecht. „In veel landen is dat niet zo vanzelfsprekend”, zegt studente Asja Keeman.

Na de media-aandacht van woensdag hebben honderden mensen zich bij de Facebookpagina aangesloten. Dat het hele project een grap is, ontkent Keeman. „Het is beslist geen hoax, maar serieus bedoeld”, zegt ze. De Facebookgroep heeft inmiddels bijna vijfhonderd leden. „En er wordt volop geruild. We hebben het eigenlijk niet meer in de hand”, aldus Keeman.

Of elk ruilaanbod serieus genomen moet worden, is de vraag. „Een stempas waterschappen en stempas provincie samen voor slechts 1 Ford Mustang”, luidt een bericht op de Facebookpagina.