Nieuws/Binnenland
843901
Binnenland

Flevoland trendsetter op woongebied

Schatkamer van ons land

Hans Breeveld fluistert, terwijl hij vanuit zijn uitkijkpost naar een groep passerende ganzen tuurt. „De Oostvaardersplassen is de schatkamer van Nederland”, De Lelystedeling, boswachter van Staatsbosbeheer, mag met recht ambassadeur van de ’Parel van de Polder’ genoemd worden. „Dit gebied, met haar rijke ecologie en bijzondere vogels, is zo uniek.”

Sinds ’de Nieuwe Wildernis’, de kaskraker die voor klinkende bezoekersaantallen in de bioscopen zorgde, lijkt Nederland de Oostvaardersplassen definitief in het hart te hebben gesloten.

Staatsbosbeheer hoopt dat de Oostvaardersplassen het predicaat ’Nationaal Park’ mag gaan voeren en daarmee ook het toerisme, bijvoorbeeld via overnachtingsmogelijkheden in de natuur, een vlucht zal nemen. Al mag dat, benadrukt Breeveld, niet ten koste gaan van het leefklimaat voor de dieren, dat sowieso al jaren twistpunt is. Critici vinden dat er te veel dieren in het gebied lopen en er voedselschaarste heerst. „We kennen de kritiek, maar ons beheer voldoet aan de geldende regelgeving. De dieren in dit kwetsbare gebied zullen altijd op één blijven staan. Continu lopen er meerdere boswachters die de dieren in de gaten houden.

Dood

De boswachter is een van de Flevolanders die jaren geleden in de polder kwam wonen. „Buiten Flevoland wordt wel eens gekscherend gezegd dat men ’er dood nog niet gevonden zou willen worden’. Dat is in mijn ogen een kwestie van ’onbekend maakt onbemind’. Ik woon al jaren met veel plezier in Lelystad. In tien minuten ben ik in de Oostvaardersplassen en heb nooit last van files.”

Bij de Provinciale Statenverkiezingen is filebestrijding dan ook nauwelijks een onderwerp voor de Flevolandse fracties. Op de voornaamste rijksweg waar regelmatig files staan, het traject van de A6 tussen Lelystad en Muiden, wordt hard gewerkt aan de aanleg van extra rijbanen die de doorstroming naar Amsterdam moet bespoedigen. Thema’s waar de politieke partijen hun polderbewoners wél mee proberen te winnen zijn onder meer de discussie over de uitbreiding van vliegveld Lelystad, het Flevolandse natuur- en recreatiebeleid en versoepeling van wooneisen.

 

Op woongebied mag Almere zich trendsetter noemen. Het zorgde ervoor dat onlangs ook Jan Schuyt viel voor de charme van de polder. De Amsterdammer inspecteert de vorderingen van de bouw van zijn houten woning in Almere Poort. De 66-jarige ict’er maakte gebruik van de unieke gelegenheid om een bouwkavel te kopen en daarop zijn droomhuis te verwezenlijken. „Ik heb me goed georiënteerd en nergens was het zo aantrekkelijk als hier in Almere. In het Homeruskwartier kan ik mijn droom realiseren: een ecologisch verantwoord huis bouwen van hout, met een groen dak vol zonnepanelen, liefst volledig energieneutraal.