Nieuws/Binnenland
843903
Binnenland

Verdachte moord Leger des Heils langer vast

De man die wordt verdacht van de moord op Pascal Brouwers in Maastricht, blijft langer in voorarrest. Dat heeft de rechtbank bepaald. Verdachte Gerard M. (28) bracht de man op 6 december 2014 om het leven bij het Leger des Heils in de Limburgse hoofdstad.

M. zit momenteel in het Pieter Baan Centrum ter observatie. Op verzoek van zijn raadsman Luc Bien worden volgende maand getuigen gehoord. Volgens Bien was er sprake van een vorm van noodweer toen M. zijn slachtoffer om het leven bracht. De raadsman wil getuigen horen om aan de weet te komen wat er voorafging aan het misdrijf. Beide mannen zaten in de opvang van het Leger des Heils.

M. zat daar sinds een week en tijdens die periode kwam het enkele malen tot aanvaringen met Brouwers, aldus de advocaat. Op 5 december hadden de twee weer ruzie en zette het Leger des Heils M. buiten. Hij mocht die nacht niet blijven. Toen hij de volgende ochtend terugkeerde, kwam het tot een confrontatie tussen beide mannen, die uitliep op een fatale afloop voor Brouwers.

Er zijn camerabeelden hiervan. Raadsman en Openbaar Ministerie (OM) verschillen van mening over de noodzaak deze camerabeelden tijdens de inhoudelijke zitting te laten zien. Zowel de rechtbank als het OM noemde de beelden schokkend. Volgens het OM geven de beelden duidelijk weer wat er precies gebeurd is.

Binnen drie maanden moet de verdachte weer voor de rechtbank verschijnen.

De gemeente Maastricht laat intussen psychiater Marten de Vries de gang van zaken bij het Leger des Heils onderzoeken. Een woordvoerder van de gemeente zei eerder dat zich bij de opvang steeds meer mensen met een psychiatrische stoornis melden, mogelijk als gevolg van de bezuinigingen in de psychiatrie. Daarvoor zijn de begeleiders in de opvang niet deskundig genoeg.

Het onderzoek moet dit voorjaar nog zijn afgerond.