Nieuws/Binnenland
843913
Binnenland

Traag internet dupeert Drenthe

Drenthe heeft het traagste internet van Nederland. Internetbankieren of bedrijfszaken regelen is met enige regelmaat niet of nauwelijks mogelijk. Volgens experts is er circa 150 miljoen euro nodig om in de provincie een snelle dekking te krijgen. Een flink deel moet door de provincie worden opgehoest, vinden de gedupeerden.

Gebeurt dit niet, dan loopt Drenthe steeds meer geld mis en dreigt een deel van het bedrijfsleven naar snellere oorden te vertrekken.

„Het lijkt op het eerste gezicht een luxeprobleem, iets voor zeurkousen, maar dat is het niet”, zeggen Herman en Renate Kikkers van de Wemmenhoeve in Pesse. Zij verhuren groepsaccommodaties. „Snel internet is een nutsvoorziening geworden, net zoals water of gas.”

In hun kleine vakantiepark kunnen 26 gasten verblijven, maar als er vijf of meer tegelijk online gaan, begint het internet te haperen. Soms valt elk signaal weg. „En let wel; iedereen zit tegenwoordig op het web.” Klanten dreigen af te haken. „Als gasten niet online kunnen, komen ze nooit meer terug”, treurt Renate.

Drenthe kent een flink aantal ’witte vlekken’ met traag internet. Verbind Drenthe is een platform dat al die vlekken wil laten verdwijnen. Evert Blansjaar, ingehuurd door de provincie, zit achter het platform. Volgens hem spelen de problemen ook in andere provincies, maar wordt Drenthe extra hard getroffen. „Zo’n 23.000 woningen en 5000 bedrijven hebben langzaam internet.”

In de regio zijn dankzij Verbind Drenthe al tientallen burgerinitiatieven opgericht die pleiten voor een snelle verbinding. Binnenkort wordt in twee dorpen breedband aangelegd en wordt ook een breedbandplatform met technische specialisten gelanceerd. Blansjaar: „De aanbieders stellen dat er te weinig geld valt te verdienen en leggen geen netwerk aan. Dus de mensen moeten zelf iets regelen, maar dat is kwalitatief altijd minder.”

Straalpaal

Eigenaar Raymond Beerendonk van camping De Reeënwissel (400 plaatsen) in Hoogersmilde liet voor 8000 euro een straalpaal aanleggen om zijn bezoekers nog enigszins acceptabel internet te bieden. „Maar ook die paal weigert wel eens dienst. Het is nou eenmaal geen vaste kabel. Nou, dan komen de mensen bijna huilend op de receptie. Zo belangrijk is internet voor ze. Er zijn zat mensen die bij de tent of caravan nog bank- of bedrijfszaken regelen. Dat is lastig met een trage verbinding.”

Beerendonk kan de snelle verbinding in het dorp bijna aanraken. „Die loopt op zo’n 500 meter van ons terrein. Ik heb gevraagd of ze die kabel konden doortrekken naar de camping, maar dat zou me 21.000 euro kosten.” Hij spreekt van oneerlijke concurrentie.

Tablets

Beerendonk betrok de camping in 2009 en zag dit probleem niet aankomen. „Toen kwamen de eerste tablets op de markt. Online zijn was wel belangrijk, maar nog geen noodzaak. Nu is het landschap compleet veranderd. Driekwart heeft een smartphone. Jongeren maken selfies die zo 5 megabyte per stuk zijn. Die willen ze delen met de mensen aan het thuisfront. Als je verbinding tien keer zo traag is als thuis, zijn de klanten boos.”

Jennie Veninga heeft een bloembollenteeltbedrijf in Hijken en moet het doen met een ouderwetse adsl-verbinding. En die werkt alleen in huis, niet in de bedrijfsloods. „Daar hebben we noodgedwongen een antenne neergezet. Zo sturen we de bestanden van de loods naar ons huis en van daaruit de rest van de wereld in. Het is eigenlijk geen doen. Tijdens bankzaken floept het internet er regelmatig uit. Ik durf nog maar een beperkt aantal betalingen per keer te doen. Dat is een drama voor een ondernemer. Als ik zware bestanden opgestuurd krijg, begint de mailbox te kraken.”

Jaap Tijseling uit buurtschap Een probeert voor zijn dorpje snel internet te regelen. Hij geeft een treffend voorbeeld van de problemen. „Mijn zoon heeft een halfjaar studievertraging opgelopen, omdat de stukken die hij naar zijn school mailde, nooit aankwamen. Vooral in het weekend is internet traag. Dan zit iedereen er achter. De provider belooft een snelle verbinding, maar die is er eigenlijk alleen ’s nachts. En dan slaap ik…”

Hij voorziet meer ellende. „In Drenthe wonen veel ouderen en ook de zorg is tegenwoordig via internet geregeld. Of wat dacht je van gemeentezaken? In veel dorpen verdwijnen veel voorzieningen, maar deze mensen kunnen die zaken bijna niet online regelen.”

Vooral de VVD en de PvdA zijn voorvechters van een goede dekking in Drenthe. Het CDA heeft het in z’n verkiezingsprogramma opgenomen, maar veel van de andere partijen willen geen cent investeren. Blansjaar vreest dat sommige ondernemers de provincie verlaten als er niet snel een oplossing komt.