Nieuws/Binnenland
843917
Binnenland

Touwtrekken om asfalt Zuid-Holland gebed zonder einde

Wikken en wegen

Een legioen wegwerkers staat te trappelen om Zuid-Holland te bevrijden van lange files. Grote rijksprojecten als de Blankenburgtunnel bij Rotterdam, de aansluiting A13/16 en de A4 Zuid moeten na letterlijk tientallen jaren van praten nu echt van de grond komen. De uitslag van de provinciale statenverkiezing kan bepalen of, waar en vooral wanneer de spade de grond in gaat.

„Er moeten wegen worden aangelegd, die er al dertig jaar hadden moeten zijn”, stelt VVD-lijsttrekker Floor Vermeulen. „Laten we nu eens vooruitkijken. Vinden we onze provincie ’af’ of willen we blijven ontwikkelen en groeien?""

De liberalen hebben vier jaar lang aan het roer gestaan in het provinciehuis en dat is te merken aan de asfaltplannen. Zo kwam er groen licht voor de Rijnlandroute, de verbinding van Katwijk met de A4. In 2020 moet het eerste stuk van deze route, met 800 miljoen euro provinciegeld, worden opgeleverd. Nu moet er, vindt Vermeulen, met dezelfde voortvarendheid worden begonnen aan de aanleg van de Blankenburgtunnel en de A13/A16 bij Rotterdam.

Die snelheid is onnodig bij de plannen om de A13 bij Rotterdam the Hague Airport rechtstreeks te verbinden met de A16 bij het Terbregseplein, stelt Sandra van der Lubbe van bewonersorganisatie 110-Morgen. „Snelheid lijkt voor zorgvuldigheid te gaan. De provincie zou op de rem moeten trappen.”

De bewoners zijn boos en gefrustreerd en hebben het idee dat er niet gekeken wordt naar de aangedragen alternatieven, zoals bijvoorbeeld een glazen dak over een deel van het tracé of het verlagen van de weg. De ontsluitingsweg voor Schiebroek zou volgens hen over de noordkant moeten, maar staat gepland over de zuidkant. „Dwars door een volkstuinencomplex. Die zijn al noodgedwongen verkast en zouden nu weer alles moeten achterlaten. Dat is de doodsteek." Van der Lubbe verwacht dat de planning van het Rijk nu veel te strak is en vertraging bijna onvermijdelijk.

Ook bij de Blankenburgtunnel ligt vertraging opnieuw op de loer. Het besluit over deze verbinding van de A20 bij Maassluis met de A15 bij het Rotterdamse Rozenburg is al jaren geleden genomen, maar er is net weer een nieuw onderzoek bevolen naar de noodzaak van een metershoge dijk bij de verbinding.

Bewoner Rijk de Jong van de door de tunnel met sloop bedreigde monumentale herenboerderij bij Rozenburg ziet hetzelfde patroon zich keer op keer herhalen. Alleen realiseert hij zich wel dat de sloophamer nu wel heel dichtbij is.

De Jong vreest het moment dat zijn al kwakkelende bejaarde moeder haar huis uit moet. „Het zal haar breken.’’

Zuid-Holland

Oppervlakte: 2818 km2

Hoofdstad: Den Haag

Aantal inwoners: 3,577 miljoen (per 1 januari 2014)

Samenstelling Provinciale Staten: VVD 12, PvdA 9, PVV 6, CDA 6, SP 5, D66 5, GroenLinks 3, CU/SGP 4, 50Plus 1, PvdD 1, Fractie Erbas 1, Fractie JansenBrands 2