Nieuws/Binnenland
843918
Binnenland

Groningen weigert te beven voor de toekomst

Meer dan gas en scheuren

Naast ’werk, werk, werk’ draait het in de Groningse verkiezingsstrijd om maximaal te winnen kubieke meters gas. Hoewel het provinciebestuur een miljardendeal met Den Haag sloot over herstel en verduurzaming, mort het volk. De coalitiepartijen VVD en PvdA lijken daardoor veel zetels te verspelen.

Concurrenten jagen op die vrijkomende zetels. Bekende Veendammer Pé Langen (61), die zich sinds jaar en dag als markant lijsttrekker van Grunnegers veur Stad en Ommelaand (GSO) en actievoerder manifesteert, zag recent kans koning Willem-Alexander te spreken. Het spontane moment diende zich aan toen het koninklijk paar Veendam bezocht. „Het was een kleine actie, maar toch serieus. Ik wees hem er in een halve minuut op wat hier in Groningen gebeurt. Ik presenteerde mijn plan om legaal wiet te telen, om geld te verdienen”, zegt hij. „De koning keek vreemd op en zei dat hij het mee zou nemen, dus wie weet…”

Over één ding zijn de Groningers het eens: hun provincie mag ondanks alle narigheid niet alleen ’die gasprovincie’ zijn, met scheuren in gebouwen en bange burgers. Rust en ruimte waren hier jarenlang wervende begrippen, maar inmiddels is er ook dynamiek.

De ooit kwakkelende Groningse zeehavens doen het uitstekend. De Nederlandse missie naar Mali laadde het benodigde materieel voor de krijgsmacht uitgerekend in de Eemshaven in. Schepen die ingezet worden voor de windmolenparken varen ook vanuit de Eemshaven.

Internetgigant Google koos de Eemshaven uit als plek om een nieuw datacentrum te bouwen. Na tien jaar huren werd het tijd voor eigen gebouwen. De bouw geeft jaren werk aan honderden mensen en daarna is Groningen een nog belangrijker dataknooppunt.

Er is weerstand tegen gas, maar soms ook tegen windmolens. Eigenzinnig PVV-fractievoorzitter Ton van Kesteren waarschuwt dat Groningen wel erg op groene projecten gericht is. „Ze slurpen subsidiegeld, spelen zich af in een ons-kent-ons-wereld. Dorpen als Oudeschip bij de Eemshaven worden getroffen door zowel overlast van die zogenaamd ’goede’ windmolens als schade door aardbevingen. Die mensen worden dubbel gedupeerd en hebben geen voordeel van de ’groene revolutie’ van een kleine, invloedrijke elite. Gewone Groningers blijven zitten met een zwaar beschadigd, onverkoopbaar huis.’’

Groningen

Oppervlakte 2.960,03 km²

Hoofdstad Groningen

Inwoners 582.161

Huidige samenstelling Provinciale Staten PvdA (12) CDA (5) D66 (3) SP (5) VVD (6) ChristenUnie (3) PVV (3) GroenLinks (3) PvdD (1) Vrij Mandaat (1) Fractie Swierenga (1)