Nieuws/Binnenland
843922
Binnenland

Zeeuwen klagen over opheffen van ’te dure’ buslijnen

Op expeditie in Zeeland

Met de rugzakken om wrijven Tino (13) en Bob Ocké (15) uit het Zeeuwse Hansweert de slaap uit hun ogen. Het is vroeg: tijd om naar school te gaan: Pontes in Goes.

Dat ligt dertien kilometer verderop. Om daar te komen, moeten ze een ’expeditie’ doorstaan, vertelt moeder Tamara. „Eerst lopen ze naar een halte in het dorp, waar een haltetaxi hen oppikt. Die brengt ze naar Kapelle. Daar nemen ze de lijnbus naar Goes.”

Het is een reis van bijna een uur. Vóór 1 maart, toen de oude dienstregeling gold, duurde de rit nog geen dertig minuten. „Een ander probleem is dat de eerste haltetaxi pas om acht uur rijdt. Mijn kinderen worden daardoor ’gedwongen’ het eerste lesuur te missen”, verzucht Ocké.

Het verhaal van het gezin Ocké staat niet op zichzelf. Dertienduizend Zeeuwen zetten hun handtekening tegen de bezuinigingsoperatie op het openbaar vervoer.

„Mensen die afhankelijk zijn van de bus komen in de knel te zitten”, zegt PvdA-raadslid Kees Verburg in Reimerswaal, waar Hansweert onder valt. „Met deze bezuinigingen zet de provincie de leefbaarheid onder druk.”

De provincie Zeeland zegt niet anders te kunnen. „We trekken tijdelijk extra geld uit om de grootste problemen op te lossen”, zegt gedeputeerde Kees van Beveren. „Maar de oude dienstregeling herinvoeren gaat niet gebeuren. Dat is simpelweg te duur.”

Han Polman is het met Van Beveren eens. De Zeeuwse commissaris van de Koning wil een andere verdeling van BDU-gelden die provincies krijgen voor infrastructuur en openbaar vervoer. Dit jaar krijgt Zeeland 26 miljoen euro, in 2010 was dat nog 2 miljoen meer.

„Dat lijkt misschien veel, maar dit is minder dan anderhalf procent van het totale BDU-budget. En dat terwijl Zeeland qua oppervlakte bijna net zo groot is als de hele Randstad bij elkaar. Onze 380.000 inwoners wonen in een uitgestrekt gebied, ook nog eens verdeeld over diverse eilanden. De afstand naar voorzieningen is daarom groot.”

De subsidies worden nu nog verdeeld op basis van stedelijkheidsgraad en het aantal huishoudens. „Plattelandsprovincies als Zeeland worden daardoor het hardst getroffen.” De commissaris zegt dat ’unieke Zeeuwse karaktereigenschappen’ verloren gaan als de regering zich niet ook focust op Zeeland.

Polman: „Daar is een nationaal belang mee gemoeid. We hebben hier fantastische watersportgebieden en de Deltawerken. Het aantal inwoners verdubbelt hier tijdens de zomermaanden. Laten we dat alsjeblieft ook in stand houden. Er mag best wat meer geld in Zeeland gestoken worden.”

Zeeland

Hoofdstad: Middelburg

Oppervlakte: 2933 km2

Inwoners: 382.000

Commissaris van de Koning: Han Polman (D66)

Samenstelling Provinciale Staten: VVD (7), PvdA (7), CDA (6), PVV (4), SGP (4), SP (3), ChristenUnie (2), Partij voor Zeeland (2), D66 (2), GroenLinks (1), Provinciaal belang Zeeland (1)