Nieuws/Binnenland
843927
Binnenland

Noord-Brabant vecht voor zijn imago en tegen drugshandelaren

Wietschuur van Europa

Noord-Brabant wordt gezien als de wietschuur van Europa. VVD-statenlid Martijn van Gruijthuijsen zucht: „Als ik buiten de provincie kom, word ik er heel vaak op aangesproken. Je imago ligt aan diggelen. De ene dumping van giftige stoffen na de andere, het ene lab na het andere wordt ontmanteld.”

Daarom gaat de Taskforce Brabant/Zeeland, het samenwerkingsverband van politie, justitie en andere overheden, de strijd aan met de drugswereld en criminele motorbendes. Tot en met volgend jaar is daar zes ton door de provincie voor vrijgemaakt.

CDA-lijsttrekker Marianne van der Sloot zegt: „Iedereen is er van doordrongen dat we een groot probleem hebben. We hebben het immers over de uitstraling van Brabant en daarmee ook het vestigingsklimaat. Het gaat mogelijk om 15.000 wietkwekerijen.""

De drugsmaffia is diep doorgedrongen in de Brabantse samenleving. Zo zouden alleen al in Tilburg 2500 inwoners op enigerlei wijze een bijdrage leveren aan de wietteelt.

Statenlid Van Gruijthuijsen zegt: „We zien dat de onderwereld in de bovenwereld infiltreert. Wat dacht je van makelaars die panden verhuren. Soms weten ze niet eens dat ze aan dergelijke zaken meewerken. Maar er ontstaat zo wel een economische afhankelijkheid. Criminelen weten dat zoiets een machtig middel kan zijn. Soms bellen ze zelf Meld Misdaad Anoniem om iemand aan te geven. Iemand wordt gepakt, komt verder in het nauw en wordt dieper het systeem ingetrokken.”

De Taskforce Brabant/Zeeland is vol in bedrijf, omdat de gemeenten los van elkaar niet meer opgewassen zijn tegen de drugsmaffia. Directeur Caspar Hermans zegt: „We springen waar nodig bij en niet alleen in de grote steden. We proberen de markt te verstoren. Het gaat hier om criminelen die een bedrijfsmatige afweging maken, net als gewone ondernemers. Het kan niet zo zijn dat de goeden lijden onder de kwaden. Hardwerkende ondernemers die al hun lasten betalen terwijl even verderop iemand in een Porsche aan komt rijden die met crimineel geld is betaald. Dat werkt demotiverend voor mensen die op een normale manier hun geld verdienen.""

De drugshandel is een miljardenbusiness. Is het nog wel beheersbaar? Hermans: „We proberen aan het begin van het traject de zaak te verstoren. Onlangs hebben we in Oudenbosch een kwekerij met 22.000 hennepstekjes opgerold. Let wel: dat zouden later tweehonderd zolders met hennep zijn geweest. We horen nu al dat growshopeigenaren steen en been klagen dat alles wordt gecontroleerd. Het is steeds minder rendabel, omdat labs en kwekerijen vroeg worden ontmanteld. Dat voelen ze in hun portemonnee en het tast ook hun onaantastbaarheid aan. De halffabricaten en productiemiddelen worden aangepakt.”

„Dat merken we al, want de drugshandelaren en producenten vertrekken naar België of naar andere provincies. Er zijn al Brabanders gepakt die hun activiteiten naar de Flevopolder hadden verlegd. Uiteindelijk moeten we duidelijk maken dat hennep en pilletjes levensgevaarlijk zijn. Dat is met roken ook deels gelukt. Dat gaat ook met wiet en xtc gebeuren.”