Nieuws/Binnenland
843930
Binnenland

Gevangene vlucht uit rolstoel en wordt neergeschoten

Een gevangene die in 2013 vanuit zijn rolstoel probeerde te ontsnappen na een ziekenhuisverblijf in Den Haag, werd tijdens zijn vluchtpoging neergeschoten. De man werd pas gepakt nadat achtervolgers een waarschuwingsschot en drie gerichte schoten hadden gelost. Eén kogel trof doel.

Dat blijkt uit cijfers van de Dienst Vervoer en Ondersteuning (DV&O).Medewerkers van het gevangenenvervoer van justitie hebben in 2013 vier keer en in 2014 twee keer geschoten bij ontsnappingspogingen van gedetineerden. Het gebeurde elke keer bij een bezoek aan een tandarts of ziekenhuis.

Twee keer schoten medewerkers van de dienst een vluchtende gevangene daadwerkelijk neer. Zo werd op 19 november vorig jaar een gedetineerde die ervandoor wilde gaan in het Diakonessenziekenhuis in Utrecht één keer geraakt. Na een achtervolging, twee waarschuwingsschoten en twee gerichte schoten kon hij worden ingerekend.

Het beschieten van de gevangene die vanuit zijn rolstoel ontsnapte, vond plaats op 28 november 2013. Destijds waren er een achtervolging, een waarschuwingsschot en drie gerichte schoten voor nodig om hem weer aan te houden.

Bij de in totaal zes incidenten bleef het vier keer bij waarschuwingsschoten. Slechts één keer lukte het een gevangene te ontsnappen, ondanks een waarschuwingsschot. Dat was op 11 juli 2013 toen een gevangene naar het Diakonessenziekenhuis moest in Utrecht. Bij aankomst ging de gedetineerde ervandoor. Door een bejaardenhuis in te vluchten verdween hij uit het zicht.

Volgens justitie is het niet vreemd dat de ontsnappingen en schietincidenten iedere keer plaatsvinden bij vervoer van en naar het ziekenhuis of de tandarts. „Zo vaak kom je als gevangene niet buiten de poort. Vaak gaat het dan om een bezoek aan het ziekenhuis”, aldus een woordvoerder. Hij wijst erop dat er iedere dag „heel veel ritjes zijn“ van de DV&O.