Nieuws/Buitenland
843942
Buitenland

Servisch-orthodoxe bisschop Filaret ontslagen

De Servisch-orthodoxe kerk heeft de conservatieve bisschop Filaret afgezet. De synode heeft besloten de geestelijke te ontslaan, meldde de grootste Servische krant Novosti vrijdag. Filaret zou geweigerd hebben de ontslagaanzegging in ontvangst te nemen. Daarop zijn zijn werkruimten in het middeleeuwse klooster Mileseva verzegeld.

Filaret was lange tijd een omstreden geestelijke. In de burgeroorlog tijdens het uiteenvallen van Joegoslavië (1991-1999) zegende hij de wapens van Servische extremisten. De van oorlogsmisdaden verdachte politicus Vojislav Seselj verleende hij recentelijk de orde van de Witte Engel, een hoge kerkelijke onderscheiding. Tegen Seselj loopt een proces wegens oorlogsmisdaden bij het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag. In november werd hij om gezondheidsredenen voorlopig vrijgelaten.

De oproep van de bisschop aan gelovigen de kerk niet te gehoorzamen omdat zij veel te westers georiënteerd zou zijn, werd hem ook niet in dank afgenomen. Servische kranten zinspeelden eind januari al op Filarets ontslag nadat hij Seselj in Mileseva ten zuiden van Belgrado, de onderscheiding had omgehangen.