Nieuws/Binnenland
843944
Binnenland

Internationale Dag van de Slaap

Waarom hoort een snurker zijn eigen lawaai niet?

Terwijl jij je bed uit wordt getrild en de halve nacht wakker ligt, slaapt je snurkende partner lekker door. Frustrerend, maar vooral vreemd. Hoe kan dat? Waarom wordt hij of zij niet wakker van dat lawaai!? Slaapexpert Hans Hamburger legt uit.

Waar komt het snurkgeluid vandaan?

Snurken komt door een vernauwing in de bovenste luchtweg. De meeste mensen snurken wanneer ze op hun rug liggen. Op dat moment zakt de tong een beetje naar achteren, waardoor de keelholte nauwer wordt. Vaak is dit erger bij verstopping van de neus of na gebruik van alcohol.

Wordt de ademweg helemaal geblokkeerd, dan is er sprake van apneu. Wanneer meer dan vijf keer per uur de ademhaling tien seconden of langer stopt en daarbij de zuurstof in het bloed enkele procenten daalt, is er sprake van het Obstructief Slaap Apneu Syndroom (OSAS).

En, waarom slaapt die snurker lekker door?

De meeste luide snurkers worden vaak wel wakker van hun eigen gesnurk of van een ademstop. Er zijn echter ook sociaal invaliderende snurkers die anderen flink uit de slaap houden, maar er zelf niet van wakker worden. Dit fenomeen is wel eens wetenschappelijk onderzocht. Men denkt dat dit komt omdat de snurkers gewend zijn geraakt aan hun eigen snurkgeluid.

Een studie in het blad SLEEP (2013) toont dat bij verandering van het snurkgeluid enige tijd meer wekprikkels worden veroorzaakt. Hierdoor wordt de snurker wel gewekt.

Er is nog een andere verklaring. Mensen die erg luid snurken hebben vaak ook OSAS. Dit veroorzaakt veel narigheid, zoals hart- en vaatziekten en te weinig diepe slaap, waardoor ze overdag uitgeput zijn. Deze mensen zijn zó moe dat ze overal in slaap kunnen vallen en moeilijk wakker te maken zijn. Ze ontwaken dus ook niet van hun eigen luide gesnurk.