Nieuws
843949
Nieuws

NIEUWS

Weer uitstel van start Volvo Ocean

De enorme cycloon Pam veroorzaakt extra uitstel in Nieuw-Zeeland van de vijfde etappestart van de Volvo Ocean Race 2014-15. De organisatie maakte op vrijdag 13 maart 2015 in Auckland bekend dat de vloot op z’n vroegst aanstaande dinsdag koers zal zetten naar het Braziliaanse Itajaí.

De cycloon bereikte reeds windsnelheden van 200 km/u, wat voor het eerste uitstel zorgde. De 6 boten sterke vloot zou oorspronkelijk op zondag 15 maart aan de 6.776 nautische mijlen (nm) over de Zuidelijke Oceaan, langs Kaap Hoorn en tot slot over de Atlantische Oceaan richting Itajaí beginnen.

Ramkoers

Pam lag op ramkoers met de vloot kort nadat ze Auckland hadden moeten verlaten. Race CEO Knut Frostad vertelde op vrijdag tijdens de persconferentie in Auckland dat ze geen andere keuze hadden dan de start te verschuiven. Op maandag kondigde hij al aan dat het startschot niet voor maandag zou klinken.

Erg zeldzaam

“Dit weer is erg zeldzaam voor de race en voor Nieuw-Zeeland. We beginnen niet voor dinsdag aan de etappe. We kijken nu naar de middag of misschien zelfs de avond. Dat is ons huidige plan”, zei Frostad. Hij gaf tevens aan dat de organisatie op zondag om 18 uur lokale tijd de definitieve beslissing zal nemen.

Beslissing

De 6 schippers bij de persconferentie stonden achter het besluit om de vloot voor zeker 2 dagen aan de wal te houden. “Het is duidelijk”, zei Team Brunel-schipper Bouwe Bekking. “We zeiden allemaal direct dat dit wel moest. Het is een goede beslissing.” De raceorganisatie benadrukt dat de New Zealand Herald In-Port Race nog altijd op het programma staat voor zaterdag 14 maart om 14 uur lokale tijd.